niedziela, 29 listopada 2020

Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka

 

Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka
Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka

Cynamonowiec to klasyczne ciasto na oleju i sodzie oczyszczonej, które wyróżnia się smakiem i wilgotnością. Swój przyjemny brązowy kolor zawdzięcza cynamonowi i sodzie oczyszczonej oraz dodanym do ciasta powidłom śliwkowym. Powidła wpływają również na wilgotność ciasta. Dominującym smakiem jest aromat cynamonowy, przez który lekko przebija się smak powideł. Po upieczeniu ciasto przekłada się kremem budyniowym.

Przepis pochodzi z publikacji „Bożonarodzeniowe smaki. Książka kucharska” wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”. Podzieliło się nim Stowarzyszenie „Zawisłocze Pilzneńskie” w Mokrzcu.

Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka
Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka

Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 6 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na masę:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 g margaryny lub masła

Pieczemy kolejno 2 takie same placki 25x35 cm. Proporcje składników podano razem na 2 placki.

W większej misce ubijamy 4 jajka dodając do nich pół szklanki cukru. Następnie dodajemy szklankę mąki, 1/4 szklanki oleju i 1 łyżeczkę sody. Miksujemy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy do masy 3 łyżeczki cynamonu i 3 łyżki powideł śliwkowych. Masę wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba studzimy.

Pół szklanki mleka mieszamy z budyniem i mąką pszenną. Pozostałe mleko gotujemy. Mieszając powoli wlewamy budyń i chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dajemy wystudzony budyń. Masą przekładamy placki cynamonowe i odstawiamy je w chłodne miejsce, by masa stężała. Wierzch ciasta można dowolnie ozdobić. U mnie jest to cukier puder i czekolada mleczna zmieszana z odrobiną gęstej śmietany.


Cynamonowiec - kuchnia podkarpacka
Cynamonowiec - kuchnia podkarpacka



Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.