Lokalizacja: Wola Jasienicka, Gmina Jasienica Rosielna
Jeśli lubicie kaszankę, z pewnością docenicie ten prosty sposób na jej wykorzystanie jako farsz do pierogów. Wystarczy podsmażyć ją z cebulką, doprawić i farsz gotowy. Pierogi łatwo jest zlepić, ponieważ usmażona kaszanka jest zwarta. Pierogi z kaszanką podajemy okraszone masłem, skwarkami albo podsmażone na patelni.
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jasienickiej i został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów kulinarnych pt. "Smaki Ziemi Brzozowskiej".
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka |
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka |
Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 niecała szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do miękkości. Jeśli lekko ją posolimy, zmięknie zanim się skarmelizuje i przypali. Dodajemy kaszankę i smażymy wszystko kilka minut. Studzimy farsz.
Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na kilka minut pod przykryciem, po czym rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone skwarkami lub polane masłem.
Pierogi z kaszanką - kuchni podkarpacka |
Wiele przepisów na inne regionalne pierogi znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.