wtorek, 2 maja 2017

Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka

Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który nadaje jej lekkiej kwaśności.
Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty, która nie jest sezonowana. Ponieważ ja do tego dania użyłam młodej, zielonej kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę.
Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi.

Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki rosołu
  • 75 g masła
  • 1/2 szklank1 śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 1 pęczek koperku

Kapustę szatkujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę i dolewamy świeżej, gorącej, w takiej ilości, by nie przykryła kapusty. Ścieramy marchewkę na tarce o średnich oczkach i dodajemy ją do kapusty. Dolewamy rosół, dodajemy masło i sól, gotujemy do miękkości.
Zakwaszamy octem do smaku. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do kapusty. Wszystko gotujemy. Odstawiamy i dodajemy posiekany pęczek koperku.


Przepis pochodzi z publikacji „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” Piotra Ździebło



Zapraszam do mojego kącika KUCHNI PODKARPACKIEJ



5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta kapustka :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyłączam się do zdania mojej poprzedniczki - kapusta wygląda przepysznie, aż chce się ją zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie, uwielbiam taką kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy kapustkę :D Zjadłybyśmy z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.