środa, 12 grudnia 2018

Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka


Prezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym.
Przepis na ten regionalny specjał pochodzi z gminy Stary Dzików, od pań Z Koła Gospodyń Wiejskich z Cewkowa-Woli. Został opublikowany w „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”.

Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1 szklanka suszonych grzybów (około 60-70 g)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2-4 łyżki kaszy gryczanej
  • sól i pieprz
Do okraszenia:
  • 250 ml oleju lnianego
  • 150 g cebuli
  • szczypta soli
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię. Wlewamy olej lniany i smażymy na małym ogniu uważając, żeby olej nie wykipiał. Kiedy cebula stanie się lekko pomarańczowa ściągamy ją z ognia i solimy do smaku. Na 1 talerz zupy dodajemy 1 łyżkę cebuli.

Suszone grzyby zalewamy gorącym wywarem warzywnym i zostawiamy, żeby zmiękły (najlepiej na całą noc). Wywar gotujemy około 45 minut, aż do miękkości grzybów, po czym przecedzamy go, a grzyby kroimy w paseczki. Pokrojone grzyby dodajemy do wywaru i wsypujemy kaszę (jej rodzaj i ilość zależą od indywidualnych preferencji). Zupę gotujemy około 10 minut, po czym odstawiamy na kolejne 10-15 minut, by kasza doszła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy okraszoną cebulką na oleju lnianym.



W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
znajdziecie więcej lokalnych smaków

między innymi:










6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że do Ciebie trafiłam. Zachwycam się przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, ja się cieszę, że ktoś tu zagląda i może czasem skorzysta. Właściwie tylko po to całe to zamieszanie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Taki barszcz wigilijny z kaszą i grzybami gotuje się też w Maksymilianowie gmina Bałtów k/Ostrowca Świętokrzyskiego oraz w miejscowości Giełczew gm. Wysokie, pow. lubelski.
    w tym roku ja gotuję taki barszcz bo bardzo mi on smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Andrzeju za komentarz :) Kuchnia lubelska z podkarpacką dzieli wiele przepisów, szczególnie tych z kaszą i kapustą :) Święktokrzyskiemu bliżej do leśnej kuchni Lasowiaków :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ja pochodzę spod Ostrowca świętokrzyskiego,zawsze jedliśmy podobny barszczyk ,i dziś mieszkając na Śląsku kultywujemy tradycje ,na wywar warzywny wrzucamy główki prawdziwków czy podgrzybków suszonych ,na końcu odrobina czerwonego zakwasu buraczanego ,przyprawy majeranek,ocet,kasza gryczana,chrzan,i podawany jest z uszkami z grzybami ,pycha

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.