Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Rudnik nad Sanem, powiat niżański
Kruche ciastka z konfiturą, na które Was dzisiaj
zapraszam, to domowy wypiek, który wygląda i smakuje jak ciastka z cukierni. Od
typowych ciasteczek przełożonych marmoladą odróżnia je fakt, że ciasteczka
zlepione są za pomocą białka jeszcze przed pieczeniem, a konfitura niczym
kropka nad „i” wypełnia jedynie dziurkę w środku ciasteczka. Przyznam się, że
nie miałam konfitury odpowiednio gęstej i użyłam marmolady, która doskonale się
sprawdziła. Podwójne ciasteczko jest kruche i słodkie, a kwaskowata marmolada dodaje
mu smaku.
Przepis na te słodkości liczy sobie kilkadziesiąt
lat i pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, który jest pamiątką po Pani
Jadwidze Trojnar z Rudnika nad Sanem. Dzięki uprzejmości jej wnuczki
korzystałam z zeszytu już kilka razy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam, więc
polecam zarówno ciastka z konfiturą, jak i inne rudnickie słodkości.
Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 60 g cukru
- 3 żółtka (z jajek ugotowanych na twardo)
- 1 surowe białko
- 20 g cukru waniliowego
- gęsta konfitura lub marmolada
- szczypta soli
Masło siekamy z mąką i dodajemy cukier, małą szczyptę soli oraz żółtka
przetarte przez sitko. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w chłodne miejsce na
15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka małą
foremką. W połowie ciastek wykrawamy w środku dziurkę.
Całe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i
nakładamy na nie ciasteczko z dziurką, które również smarujemy białkiem.
Ciasteczka posypujemy cukrem waniliowym, a dziurkę dekorujemy konfiturą.
Pieczemy około 18 minut w 175 stopniach C (grzałka góra-dół). Czas pieczenia
zależy od grubości ciasteczek.
Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.