niedziela, 5 września 2021

Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka

Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka
Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Rudnik nad Sanem, powiat niżański

Kruche ciastka z konfiturą, na które Was dzisiaj zapraszam, to domowy wypiek, który wygląda i smakuje jak ciastka z cukierni. Od typowych ciasteczek przełożonych marmoladą odróżnia je fakt, że ciasteczka zlepione są za pomocą białka jeszcze przed pieczeniem, a konfitura niczym kropka nad „i” wypełnia jedynie dziurkę w środku ciasteczka. Przyznam się, że nie miałam konfitury odpowiednio gęstej i użyłam marmolady, która doskonale się sprawdziła. Podwójne ciasteczko jest kruche i słodkie, a kwaskowata marmolada dodaje mu smaku.

Przepis na te słodkości liczy sobie kilkadziesiąt lat i pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, który jest pamiątką po Pani Jadwidze Trojnar z Rudnika nad Sanem. Dzięki uprzejmości jej wnuczki korzystałam z zeszytu już kilka razy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam, więc polecam zarówno ciastka z konfiturą, jak i inne rudnickie słodkości.


Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka
Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • 3 żółtka (z jajek ugotowanych na twardo)
  • 1 surowe białko
  • 20 g cukru waniliowego
  • gęsta konfitura lub marmolada
  • szczypta soli

Masło siekamy z mąką i dodajemy cukier, małą szczyptę soli oraz żółtka przetarte przez sitko. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy w chłodne miejsce na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka małą foremką. W połowie ciastek wykrawamy w środku dziurkę.

Całe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy na nie ciasteczko z dziurką, które również smarujemy białkiem. Ciasteczka posypujemy cukrem waniliowym, a dziurkę dekorujemy konfiturą. Pieczemy około 18 minut w 175 stopniach C (grzałka góra-dół). Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek.


Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka
Kruche ciastka z konfiturą – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.