sobota, 26 września 2020

Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka

 Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka


Kaszanka to jedna z tych potraw, którą się lubi albo nie. W polskiej kuchni popularna jest już od 300 lat, jednak przybyła do nas z zachodu Europy, prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest Grützwurst). Do jej przyrządzania używa się kaszy, najczęściej gryczanej, rzadziej jęczmiennej, oraz krwi i podrobów. Do smaku doprawia się ją cebulą i przyprawami, po czym farszem tym nadziewa się jelita.

W połowie XVII wieku kaszanka jednak nie była jeszcze znana na ziemiach polskich i niesamowicie zbulwersowała, żeby nie powiedzieć „zniesmaczyła”, Jana Chryzostoma Paska. W swoich „Pamiętnikach” po wyprawie do Danii w 1658 roku napisał 

„Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał. Etiam i w domach szlacheckich tak czynią; i mnie częstowano tym do uprzykrzania, ażem powiedział, że się Polakom tego jeść nie godzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich potrawa.”

Tymczasem kilkaset lat później kaszanka ma grono swoich wiernych wielbicieli również w Polsce. Zwykle podaje się ją podsmażoną na patelni, ale bywa też przyrządzana na inne sposoby. Jednym z ciekawszych jest kaszanka w cieście według receptury Koła Gospodyń Wiejskich z Huty Gogołowskiej (gmina Frysztak), zgodnie z którym grube plasterki kaszanki macza się w gęstym cieście naleśnikowym i podsmaża na tłuszczu.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka
 Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 500 g grubej kaszanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Mąkę, jajko, mleko, wodę, sól i cukier dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kaszanki usuwamy osłonkę i kroimy ją w plastry grube na 1,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster kaszanki obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.

Podajemy na gorąco.


Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka
 Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka


Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka
 Kaszanka w cieście – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.