Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Brzozowska” w 2014 roku.
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Placki miodowe 25x35 cm (składniki na 2 placki):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 120 g margaryny lub masła
Biszkopt:
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 150 g cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 500 ml mleka
- 125 g masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
- 2 galaretki o różnych kolorach
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę i po kilku minutach zaczynamy dodawać cukier –
łyżka po łyżce – cały czas miksując. Kiedy cukier rozpuści się w białkach i
masa będzie sztywna, dodajemy po kolei żółtka i nadal miksujemy. Nie przestając
miksować cieniutkim strumieniem wlewamy wodę. Na koniec dodajemy przesiane mąki
i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C
(grzałka góra-dół) przez około 25 minut.
Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i
dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie, więc najlepiej
rozwałkować je od razu w blaszce. Każdy placek pieczemy około 10-12 minut w 175
stopniach C (grzałka góra-dół).
Przygotowujemy masę budyniową. Do 250 ml mleka dodajemy 2
łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałe 250 ml
mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło pokrojone na
mniejsze kawałki i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mleko z mąkami. Gotujemy na
wolnym ogniu tak długo, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Masę lekko
przestudzamy przed nałożeniem na placki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelni tak długo, aż odparuje nadmiar soku. Jabłka dzielimy na 2 części. Do każdej części wsypujemy inną galaretkę i mieszamy. Do przekładania z plackami jabłka muszą być ciepłe.
Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej,
a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego
wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy
plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i
jabłka dobrze połączyły się z ciastem i zmiękczyły je. Kiedy placek wystygnie, jego
wierzch można udekorować polewą, choć według mnie ginie wówczas delikatny smak
miodownika i jabłek, dlatego proponuję zostawić go bez polewy.
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Nigdy nie robiłam, chociaż nie raz jadłam. Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Dziękuję i również wszystkiego, co najlepsze na Święta! :)
UsuńW składnikach na masę budyniową nie ma mąki ;) proszę o korektę.
OdpowiedzUsuńJest w opisie.Do 250 ml mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
UsuńDzięki! W oryginale tak napisali w opisie, ale w składnikach zapomnieli i ja to powieliłam. Już uzupełniam.
Usuń