poniedziałek, 21 grudnia 2020

Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka

Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka
 Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka


Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu, za to bardzo smaczne.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Brzozowska” w 2014 roku.


Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka
 Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka

Składniki:

Placki miodowe 25x35 cm (składniki na 2 placki):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 120 g margaryny lub masła

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 150 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 500 ml mleka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:

  • 1 i 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 2 galaretki o różnych kolorach

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i po kilku minutach zaczynamy dodawać cukier – łyżka po łyżce – cały czas miksując. Kiedy cukier rozpuści się w białkach i masa będzie sztywna, dodajemy po kolei żółtka i nadal miksujemy. Nie przestając miksować cieniutkim strumieniem wlewamy wodę. Na koniec dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut.

Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie, więc najlepiej rozwałkować je od razu w blaszce. Każdy placek pieczemy około 10-12 minut w 175 stopniach C (grzałka góra-dół).

Przygotowujemy masę budyniową. Do 250 ml mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Pozostałe 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mleko z mąkami. Gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Masę lekko przestudzamy przed nałożeniem na placki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na patelni tak długo, aż odparuje nadmiar soku. Jabłka dzielimy na 2 części. Do każdej części wsypujemy inną galaretkę i mieszamy. Do przekładania z plackami jabłka muszą być ciepłe.

Na placek miodowy wykładamy połowę ciepłej masy budyniowej, a na nią jedną część ciepłych jabłek. Na jabłka kładziemy biszkopt, a na niego wykładamy drugą połowę masy budyniowej i drugą część jabłek. Przykrywamy plackiem miodowym. Gotowy placek dobrze jest przykryć folią, by parująca masa i jabłka dobrze połączyły się z ciastem i zmiękczyły je. Kiedy placek wystygnie, jego wierzch można udekorować polewą, choć według mnie ginie wówczas delikatny smak miodownika i jabłek, dlatego proponuję zostawić go bez polewy.


Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka
 Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka


 

Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, chociaż nie raz jadłam. Pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam. Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach na masę budyniową nie ma mąki ;) proszę o korektę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w opisie.Do 250 ml mleka dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

      Usuń
    2. Dzięki! W oryginale tak napisali w opisie, ale w składnikach zapomnieli i ja to powieliłam. Już uzupełniam.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.