czwartek, 1 września 2016

Surówka z dyni i jabłka - kuchnia podkarpacka


Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni i jabłka wg przepisu Pani Janiny Olszowy, propagatorki kuchni lasowiackiej. Surówka jest słodkawo-kwaskowata i bardzo lekka. Nie wymaga wiele pracy, więc jeśli zostanie Wam kawałek dyni, wypróbujcie koniecznie.

Składniki dla 2-3 osób:
  • 300 g surowej dyni (może być np. odmiana Hokkaido)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • ewentualnie szczypta pieprzu


Dynię i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i olej. Mieszamy i… gotowe :)


Polecam również inne dania z dynią w roli głównej:









7 komentarzy:

  1. Musimy przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłyśmy dyni na surowo :D Musimy spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy like dish a garden could pit that easy.

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji dyni jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda, tak kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka! Nie jadłam jeszcze dyni na surowo. Ja tylko używam w swojej kuchni dyni hokkaido inna odmiana jak na razie nie przejdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynie z ciemnym miąższem są najsmaczniejsze. Ostatnio piekłam w piekarniku 2 dynie, żeby zrobić z nich mus na zimę do zupy dyniowej i miałam 2 odmiany. Jedną ciemną, drugą jasną. Różnica była olbrzymia! Ciemny miąższ był gładki, słodki i mączny. Jasny był wilgotny, włóknisty i mało wyrazisty. Hokkaido to dobry wybór :)

      Usuń
  5. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń