piątek, 19 stycznia 2018

Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka

Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy tym umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię :)

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 6 ziemniaków
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do żeberek. Cebulę opiekamy nad palnikiem i również dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy je. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plasterki. Żeberka gotujemy nadal, aż zupełnie zmiękną. Wyciągamy je z wywaru i obieramy z kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy z soku (warto go zachować i wykorzystać do innej zupy, na przykład zalewajki), kroimy ją drobniej i dodajemy do gotującego się wywaru z żeberek. Całość gotujemy około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w dużą kostkę i gotujemy osobno w posolonej wodzie. Kiedy są niemal gotowe odcedzamy.
Do zupy dodajemy pokrojone warzywa, mięso i ziemniaki. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Kapuśniak podajemy gorący.
 
Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka

Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)




1 komentarz: