Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
W dużym uproszczeniu oładki to małe placuszki smażone
na tłuszczu. Nazwa ta używana jest od Małopolski, przez Podkarpacie,
Lubelszczyznę, aż po Suwalszczyznę, ale w różnych regionach odnosi się do
placuszków przygotowywanych w odmienny sposób. Zazwyczaj bazą oładków są surowe
starte ziemniaki, do których dodaje się mąkę pszenną, jednak bywa, że jest to
mąka gryczana, a ziemniaki są ugotowane, albo w ogóle nie ma ich w recepturze. Zamiast
ziemniaków wśród składników znajduje się czasem biały ser – również takie
placuszki nazywane są oładkami. Wniosek więc taki, że w ogólnym tłumaczeniu
nazwa oładki odnosi się po prostu do smażonych placuszków na bazie różnych
dominujących składników – zależnie od regionu – do których dodaje się mąkę i jajka.
Na Podkarpaciu i w Małopolsce oładki podawano na słodko, co prawdopodobnie
wynika z wpływu kuchni galicyjskiej na lokalne smaki i zwyczaje. Smak jest dość
nietypowy zważywszy ziemniaki jako główny składnik, jednak w naszej lokalnej
kuchni nie brakuje słodkich dań z dodatkiem ziemniaków. Odpowiednio przygotowane
i doprawione są smaczne i wyjątkowe.
W publikacji Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
pt. „Ziemniaki na horyzoncie”, znawczyni regionalnej kuchni Lasowiaków i
Rzeszowiaków, Pani Janina Olszowy podaje przepis na galicyjskie oładki
ziemniaczane. Przygotowuje się je na bazie surowych startych ziemniaków z dodatkiem
mąki pszennej, śmietany i jajek. Gęste ciasto wzbogaca się rodzynkami lub
żurawiną, słodzi cukrem pudrem i aromatyzuje cynamonem. Usmażone placuszki
można oprószyć cukrem pudrem i podawać z herbatą miętową lub herbatą z gałązek
malin.
Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych
oczkach. Powstały sok starannie odciskamy na durszlaku wyłożonym gazą. Sok
odlewamy, a skrobię z dna dodajemy do ziemniaków.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
ze szczyptą soli. W osobnej misce żółtka ubijamy z cukrem pudrem i śmietaną, po
czym dodajemy utarte ziemniaki, mąkę cynamon, rodzynki lub żurawinę i szczyptę
soli. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy ubite białka i jeszcze raz, ale
delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i
nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta, które smażymy z obu stron na rumiano.
Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich, w tym również
galicyjskich, specjałów z zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.