niedziela, 12 września 2021

Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

W dużym uproszczeniu oładki to małe placuszki smażone na tłuszczu. Nazwa ta używana jest od Małopolski, przez Podkarpacie, Lubelszczyznę, aż po Suwalszczyznę, ale w różnych regionach odnosi się do placuszków przygotowywanych w odmienny sposób. Zazwyczaj bazą oładków są surowe starte ziemniaki, do których dodaje się mąkę pszenną, jednak bywa, że jest to mąka gryczana, a ziemniaki są ugotowane, albo w ogóle nie ma ich w recepturze. Zamiast ziemniaków wśród składników znajduje się czasem biały ser – również takie placuszki nazywane są oładkami. Wniosek więc taki, że w ogólnym tłumaczeniu nazwa oładki odnosi się po prostu do smażonych placuszków na bazie różnych dominujących składników – zależnie od regionu – do których dodaje się mąkę i jajka. Na Podkarpaciu i w Małopolsce oładki podawano na słodko, co prawdopodobnie wynika z wpływu kuchni galicyjskiej na lokalne smaki i zwyczaje. Smak jest dość nietypowy zważywszy ziemniaki jako główny składnik, jednak w naszej lokalnej kuchni nie brakuje słodkich dań z dodatkiem ziemniaków. Odpowiednio przygotowane i doprawione są smaczne i wyjątkowe.

W publikacji Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej pt. „Ziemniaki na horyzoncie”, znawczyni regionalnej kuchni Lasowiaków i Rzeszowiaków, Pani Janina Olszowy podaje przepis na galicyjskie oładki ziemniaczane. Przygotowuje się je na bazie surowych startych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, śmietany i jajek. Gęste ciasto wzbogaca się rodzynkami lub żurawiną, słodzi cukrem pudrem i aromatyzuje cynamonem. Usmażone placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podawać z herbatą miętową lub herbatą z gałązek malin.


Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powstały sok starannie odciskamy na durszlaku wyłożonym gazą. Sok odlewamy, a skrobię z dna dodajemy do ziemniaków.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce żółtka ubijamy z cukrem pudrem i śmietaną, po czym dodajemy utarte ziemniaki, mąkę cynamon, rodzynki lub żurawinę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy ubite białka i jeszcze raz, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta, które smażymy z obu stron na rumiano.


Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka
Galicyjskie oładki ziemniaczane – kuchnia podkarpacka

 

Więcej podkarpackich, w tym również galicyjskich, specjałów z zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.