środa, 3 maja 2017

Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka

Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami.

Składniki na około 10-12 dużych sztuk:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • sól i pieprz
Panierka:
  • 1 roztrzepane jajko
  • bułka tarta
Olej do smażenia

Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju.

Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka

Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Żmijowiskach.


Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ




12 komentarzy:

  1. PYSZNIE WYGLĄDA ;) ZAPISUJĘ PRZEPIS ;) POZDRAWIAM ;ZAPRASZAM;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby proste, a wykwintne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbujemy :) W kuchni przebywamy coraz częściej bo spodobało nam się gotowanie na naszej uzdatnionej wodzie, przed uzdatnieniem filtrem na ujęciu woda nie smakowała tak jak teraz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ten ser się rozpuści w farszu to musi być mega :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Krokiety pyszne i ciasto mi się podoba. Myślę, że można spróbować także z pieczarkami albo z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mięso do farszu jest surowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mięso do farszu podsmażone jest z cebulką, a po lekkim przestudzeniu dodajemy starty ser i koperek (ser powinien się rozpuścić dopiero podczas smażenia krokietów). Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. jak to zrobić na dłoni jak ciasto się lepi :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsypka mąką. Ziemniaki mają różną wilgotność/mączystość. Twoje najwyraźniej potrzebują więcej mąki. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Są super /mam podobny przepis tylko z innym nadzieniem na blogu jak zawsze wszystkie krokiety ziemniaczane są ok

    OdpowiedzUsuń