Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kożuchów, Gmina Wiśniowa, Powiat Strzyżowski
Suszone grzyby to ważny element podkarpackiej kuchnia.
Zwykle używa się ich jako dodatku do kapusty, gołąbków czy krupników, ale mamy
też wiele dań, w których aromat suszonych grzybów gra główną rolę. Jednym z
nich jest zupa z suszonych grzybów. Ale i tu mamy pewną różnorodność. W
zależności od zwyczajów panujących w okolicy, gotuje się zupy grzybowe z zimniakami
lub z makaronem. Na wodzie lub na kwasie z kapusty. W jednych zakątkach podbija
się je zasmażką, w innych śmietaną. Czasem są to zupy proste i skromne, a
czasem jest w nich więcej składników i smaków.
Dzisiaj zapraszam na smaczną zupę grzybową z łazankami gotowaną na wywarze mięsnym lub warzywnym, która podbita jest i śmietaną i mąką. Podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem typu łazanki. Mimo swojej skromności jest to zupa bogata w smaki i warta uwagi. Przepis na zupę pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Kożuchów (Gmina Wiśniowa) i został opublikowany w bogatym zbiorze regionalnych receptur pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 l wywaru z rosołu lub jarzynowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- ugotowany makaron łazanki
- natka pietruszki
- ewentualnie marchewka z wywaru
Grzyby zalewamy 1 szklanką wody oraz 1/2 szklanki mleka i
zostawiamy na noc. Na drugi dzień grzyby gotujemy do miękkości w tej samej
wodzie z mlekiem. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Grzyby kroimy w paski.
Wywar z grzybów łączymy z wywarem rosołowym (3 łyżki odlewamy)
i zagotowujemy. Do zupy dodajemy pokrojone grzyby i mąkę wymieszaną z odlanym
wywarem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i trzymamy na małym
ogniu kilka minut. Jeśli mamy marchewkę z wywaru ścieramy ja na tarce i
dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy po łyżce gorącej zupy i mieszamy, po
czym całość wlewamy do zupy. Dodajemy ugotowane łazanki. Zupę podajemy z natką
pietruszki.
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
zup w zakładce
Zapraszam :)
Wspinała zupa! <3
OdpowiedzUsuńKubki smakowe pracują mi od samego patrzenia :D