piątek, 14 maja 2021

Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka

Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka


Lokalizacja: Kożuchów, Gmina Wiśniowa, Powiat Strzyżowski

Suszone grzyby to ważny element podkarpackiej kuchnia. Zwykle używa się ich jako dodatku do kapusty, gołąbków czy krupników, ale mamy też wiele dań, w których aromat suszonych grzybów gra główną rolę. Jednym z nich jest zupa z suszonych grzybów. Ale i tu mamy pewną różnorodność. W zależności od zwyczajów panujących w okolicy, gotuje się zupy grzybowe z zimniakami lub z makaronem. Na wodzie lub na kwasie z kapusty. W jednych zakątkach podbija się je zasmażką, w innych śmietaną. Czasem są to zupy proste i skromne, a czasem jest w nich więcej składników i smaków.

Dzisiaj zapraszam na smaczną zupę grzybową z łazankami gotowaną na wywarze mięsnym lub warzywnym, która podbita jest i śmietaną i mąką. Podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem typu łazanki. Mimo swojej skromności jest to zupa bogata w smaki i warta uwagi. Przepis na zupę pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Kożuchów (Gmina Wiśniowa) i został opublikowany w bogatym zbiorze regionalnych receptur pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 l wywaru z rosołu lub jarzynowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • ugotowany makaron łazanki
  • natka pietruszki
  • ewentualnie marchewka z wywaru

Grzyby zalewamy 1 szklanką wody oraz 1/2 szklanki mleka i zostawiamy na noc. Na drugi dzień grzyby gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z mlekiem. Odcedzamy, ale nie wylewamy wywaru. Grzyby kroimy w paski.

Wywar z grzybów łączymy z wywarem rosołowym (3 łyżki odlewamy) i zagotowujemy. Do zupy dodajemy pokrojone grzyby i mąkę wymieszaną z odlanym wywarem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu kilka minut. Jeśli mamy marchewkę z wywaru ścieramy ja na tarce i dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy po łyżce gorącej zupy i mieszamy, po czym całość wlewamy do zupy. Dodajemy ugotowane łazanki. Zupę podajemy z natką pietruszki.


Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z łazankami – kuchnia podkarpacka


 

Więcej podkarpackich zup w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

  1. Wspinała zupa! <3
    Kubki smakowe pracują mi od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.