Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Równe, gmina Dukla, powiat krośnieński
W naszej lokalnej kulturze smalec traktowany był
jako wyjątkowo wartościowy specjał. W skromnej chłopskiej kuchni chleb ze
smalcem był przysmakiem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Ponieważ sam w
sobie smalec nie ma zbyt intensywnego smaku, na kromce ze smalcem kładziono
plastry cebuli albo kiszone ogórki. Z czasem już podczas wytapiania smalcu
zaczęto dodawać różne dodatki wzbogacające jego smak. W Równem koło Dukli do
wytapianego smalcu dodawano posiekaną cebulę oraz starte jabłko, a na koniec
smarowidło doprawiano solą i pieprzem. Kwaśne jabłko nadawało smalcowi nutkę
orzeźwienia, która doskonale komponowała się z lekko słodką cebulką i odrobiną
soli. W połączeniu ze swojskich chlebem takie smarowidło nadal uchodzi za
rarytas i ma swoich wiernych fanów.
Przepis znalazłam w publikacji Gminy Dukla pt. „Dukielskie specjały.
Kto, gdzie i jak”.
Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg słoniny surowej
- 1 duża cebula
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy na niewielkim ogniu w
szerokim rondlu. Po wytopieniu, kiedy powstaną złociste skwarki, dodajemy
pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka również zacznie się rumienić, dodajemy
jabłko starte na tarce (można je zetrzeć razem ze skórką). Smażymy wszystko
przez kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gorący smalec przekładamy do mniejszych naczyń i odstawiamy w chłodne
miejsce, żeby się ściął. Smarowidłem smarujemy chleb i podajemy z kiszonym
ogórkiem lub chrzanem i jajkiem.
Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na swojskie dania znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.