niedziela, 17 października 2021

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka
Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Równe, gmina Dukla, powiat krośnieński

W naszej lokalnej kulturze smalec traktowany był jako wyjątkowo wartościowy specjał. W skromnej chłopskiej kuchni chleb ze smalcem był przysmakiem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Ponieważ sam w sobie smalec nie ma zbyt intensywnego smaku, na kromce ze smalcem kładziono plastry cebuli albo kiszone ogórki. Z czasem już podczas wytapiania smalcu zaczęto dodawać różne dodatki wzbogacające jego smak. W Równem koło Dukli do wytapianego smalcu dodawano posiekaną cebulę oraz starte jabłko, a na koniec smarowidło doprawiano solą i pieprzem. Kwaśne jabłko nadawało smalcowi nutkę orzeźwienia, która doskonale komponowała się z lekko słodką cebulką i odrobiną soli. W połączeniu ze swojskich chlebem takie smarowidło nadal uchodzi za rarytas i ma swoich wiernych fanów.

Przepis znalazłam w publikacji Gminy Dukla pt. „Dukielskie specjały. Kto, gdzie i jak”.


Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg słoniny surowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy na niewielkim ogniu w szerokim rondlu. Po wytopieniu, kiedy powstaną złociste skwarki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebulka również zacznie się rumienić, dodajemy jabłko starte na tarce (można je zetrzeć razem ze skórką). Smażymy wszystko przez kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorący smalec przekładamy do mniejszych naczyń i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się ściął. Smarowidłem smarujemy chleb i podajemy z kiszonym ogórkiem lub chrzanem i jajkiem.


Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na swojskie dania znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.