Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Fasola to popularny dodatek wielu podkarpackich dań. Ze
względu na swój łagodny smak i mączystą konsystencję zwykle pełni rolę
składnika zagęszczającego i sycącego, często zastępuje ziemniaki. W tradycyjnych
regionalnych daniach fasola dodawana była do gotowanej kapusty albo do kaszy.
Była niezastąpionym składnikiem żydowskich czulentów. Na północy Podkarpacia gotowano
również smaczne pierogi z farszem z fasoli i suszonych grzybów. Często dodawano
ją także do różnego rodzaju zup. Jednak fasola w żurku to dość rzadkie danie,
dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi
grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na
obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :)
Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis
tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków.
Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".
Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 600 g boczku lub kiełbasy
- 100 g suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 300 ml zakwasu na żur
- 1 szklanka mleka
- 2 l wody
- 500 g fasoli Jaś
Fasolę moczymy, pozostawiamy na noc i następnego dnia gotujemy
do miękkości. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby i kroimy je na mniejsze
kawałki. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni. Podsmażoną
wędlinę, grzyby i przyprawy dodajemy do wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy
zakwas, mleko i gotować przez 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę.
Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpacki
specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.