poniedziałek, 22 marca 2021

Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka

Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka
Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka


Należę do tych osób, dla których barszcz jest typowym daniem śniadaniowym. W takiej tradycji wychowałam się od dzieciństwa i taki charakter tego dania wydaje mi się najbardziej właściwy. Jednak w Tułkowicach w Gminie Wiśniowa gotuje się taki żur wiejski, dla którego chętnie zapomniałam o przyzwyczajeniach. Żur ugotowany z czosnkiem, majerankiem, liściem laurowy i zielem angielskim, który podaje się z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką i skwarkami to zupełnie inny wymiar barszczu. Ta syta, gęsta, aromatyczna zupa doskonale sprawdzi się jako kolacja albo obiad.

Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Tułkowicach, który znalazłam w publikacji pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka
Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 szklanka ukiszonego żuru (zakwasu na barszcz)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo na okrasę:

  • 1 cebula
  • 100 g słoniny

Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek i cebulę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowujemy i wlewamy ukiszony żur, po czym ponownie zagotowujemy.

Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Żur wiejski podajemy z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną i zrumienioną cebulą.


Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka
Żur wiejski z Tułkowic – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! W zeszłym roku zakwas na wielkanocny żurek mi skisł, może tym razem się uda? Sebastian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto próbować :) Z moich doświadczeń wynika, że zakwas lubi ciepło, ale takie umiarkowane. Może zbyt wysoka temperatura była powodem? Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Ja bardzo lubię z ziemniakmi, w domu mama taki gotowała

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.