Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka |
Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego
dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną
zamienia w lekkie danie pachnące wiosną.
Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza
Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię
Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia.
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 filet z kurczaka lub udko
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- liść selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 pęczki koperku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy filet z kurczaka,
lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Obrane marchewki i pietruszki
kroimy w plasterki lub w kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z liściem
selera oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki również obieramy,
kroimy w dużą kostkę i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy
posiekany koperek. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Zamiast ziemniaków do zupy można dodać ugotowane kluski
śląskie.
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka |
Wiecej przepisów na podkarpackie zupy
w zakładce
Zapraszam :)
Przez chwilę zastanawiałem się, co to są te "ziemniaki z Lutczy" ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWiem, że tak to brzmi, ale postanowiłam nie zmieniać oryginału, żeby nie było, że coś Lutczy odbieram :) Pozdrawiam
Usuńja podobnie sie zastanawialam wiec jak sie zastanawia dwoch ha ha
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam taką koperkową.
OdpowiedzUsuńJutro na pewno zrobię. Dzięki za pomysł. :)
OdpowiedzUsuń