środa, 24 lutego 2021

Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka

Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka


Jeden odpowiedni dodatek potrafi odmienić charakter całego dania. Koperek jest takim właśnie dodatkiem, który zwykłą zupę ziemniaczaną zamienia w lekkie danie pachnące wiosną.

Przepis na zupę koperkową z ziemniakami pochodzi z terenów Pogórza Dynowskiego, z Lutczy. Można go znaleźć w publikacji „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”, promującej kuchnię regionalną Podkarpacia.


Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub udko
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • liść selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 pęczki koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy filet z kurczaka, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w plasterki lub w kostkę i dodajemy do wywaru mięsnego razem z liściem selera oraz listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki również obieramy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy posiekany koperek. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zamiast ziemniaków do zupy można dodać ugotowane kluski śląskie.


Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka
Zupa koperkowa z ziemniakami z Lutczy – kuchnia podkarpacka

Wiecej przepisów na podkarpackie zupy

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


5 komentarzy:

  1. Przez chwilę zastanawiałem się, co to są te "ziemniaki z Lutczy" ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że tak to brzmi, ale postanowiłam nie zmieniać oryginału, żeby nie było, że coś Lutczy odbieram :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ja podobnie sie zastanawialam wiec jak sie zastanawia dwoch ha ha

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro na pewno zrobię. Dzięki za pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.