środa, 24 listopada 2021

Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka

Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka
Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski

Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry. W takiej formie szklachcice są gotowane i podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Wyróżniają się zarówno smakiem, wyglądem, jak i unikatowym sposobem przygotowania dania.

Przepis Zespołu Regionalnego „Straszydlanie” opublikowano w wydawnictwie pt: Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna na terenie Lokalnej Grupy Działania „Trygon – rozwój i innowacja”.


Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka
Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto pierogowe – parzone:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • sól

Farsz:

  • 1kg 200 g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • boczek
  • 1 cebula
  • pieprz, sól, olej

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Miazgę ziemniaczaną wykładamy na sitko i lekko odciskamy wodę nad miską. Skrobię z dna miski zostawiamy. Do ziemniaków dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i podsmażamy całość na kilku łyżkach oleju. Gdy ziemniaki są dobrze podsmażone studzimy je.

Kawałek boczku kroimy w kostkę i podsmażamy. Wyciągamy skwarki, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do ostudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1 jajko i 1 żółtko rozkłócone z odstaną skrobią z ziemniaków oraz usmażoną na cebulę. Masa ma być taka, aby dała się rozsmarować. Jeśli będzie gęsta, dodajemy trochę wody z ziemniaków.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy dużą szczyptą soli i zaparzamy wrzącą wodą. Zaparzoną mąkę wyrabiamy na ciasto. Można dodać jajko. Ciasto ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko (około 3 mm) na prostokąt szeroki na około 25 cm i długi „jak wyjdzie”. Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w ścisłą roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na plastry szerokości 2,5–3 cm (wygodnie robi się to zaciskając nić wokół rolady). Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy w niej kluski – od wypłynięcia do wierzchu kluski gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.

Podajemy ze skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką lub ostrym sosem pomidorowym.


Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka
Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka


Więcej niezwykłych regionalnych dań w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.