Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski
Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry. W takiej formie szklachcice są gotowane i podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Wyróżniają się zarówno smakiem, wyglądem, jak i unikatowym sposobem przygotowania dania.
Przepis Zespołu Regionalnego „Straszydlanie”
opublikowano w wydawnictwie pt: Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna
na terenie Lokalnej Grupy Działania „Trygon – rozwój i innowacja”.
Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto pierogowe – parzone:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko (niekoniecznie)
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- sól
Farsz:
- 1kg 200 g ziemniaków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko i 1 żółtko
- boczek
- 1 cebula
- pieprz, sól, olej
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Miazgę
ziemniaczaną wykładamy na sitko i lekko odciskamy wodę nad miską. Skrobię z dna
miski zostawiamy. Do ziemniaków dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy do
smaku pieprzem, solą i podsmażamy całość na kilku łyżkach oleju. Gdy ziemniaki są
dobrze podsmażone studzimy je.
Kawałek boczku kroimy w kostkę i podsmażamy.
Wyciągamy skwarki, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w
kosteczkę. Do ostudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1 jajko i 1 żółtko
rozkłócone z odstaną skrobią z ziemniaków oraz usmażoną na cebulę. Masa ma być
taka, aby dała się rozsmarować. Jeśli będzie gęsta, dodajemy trochę wody z
ziemniaków.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy dużą szczyptą
soli i zaparzamy wrzącą wodą. Zaparzoną mąkę wyrabiamy na ciasto. Można dodać
jajko. Ciasto ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi. Gotowe ciasto
rozwałkowujemy cienko (około 3 mm) na prostokąt szeroki na około 25 cm i długi „jak
wyjdzie”. Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w ścisłą
roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na plastry szerokości 2,5–3 cm
(wygodnie robi się to zaciskając nić wokół rolady). Zagotowujemy wodę, solimy
ją i gotujemy w niej kluski – od wypłynięcia do wierzchu kluski gotujemy na
wolnym ogniu przez 5 minut.
Podajemy ze skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką lub ostrym sosem pomidorowym.
Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka |
Więcej niezwykłych regionalnych dań w
zakładce
Zapraszam :)
Fantastyczne menu naszych przodków ktorego jak zwiedzam Lasowiacka Kraine lata , nigdy nie uswiadczylem w tutejszych barach, motelach czy żydowskich karczmach. Kebabowa okupacja musi sie skonczyc i nastapic RÓWNOWAGA. Darz Bór. Swietny blog. Polece go Okresie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Co do tego, co i gdzie jemy... Wydaje mi się, że rynek oferuje to, na co jest zapotrzebowanie. Kiedyś młodzież chodziła na zapiekanki, potem na pizzę, teraz na kebaby, a za jakiś czas na coś innego. Może akurat będzie to coś swojskiego, kto wie :)
UsuńU mojej mamy w Stawie koło Chełma Lubelskiego to danie nazywa się ,,kluski kapitańskie " Pyszne
Usuń