piątek, 19 listopada 2021

Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka

Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka
Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Węglówka, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Ciekawą propozycją na obiad lub gorącą kolację jest kalafior faszerowany mięsem mielonym, który zapieka się w piekarniku. Danie proste, a jednak zaskakujące ze względu na rumianą skórkę, która skrywa ten udany mariaż. Tak przygotowany kalafior podajemy sam lub z gorącym sosem pomidorowym albo grzybowym. Nadaje się również jako dodatek do ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Przepis pani Jolanty Urbanek z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka
Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 200-300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  •  

Całego kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, ale żeby się nie rozpadał.

Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy aż zmięknie. Do miski wykładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę i zmieloną lub posiekaną cebulę z czosnkiem. Mięso doprawiamy solą oraz czosnkiem i dobrze mieszamy.

Farszem nadziewamy wszystkie szczeliny w kalafiorze. Kalafiora smarujemy majonezem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Pod koniec pieczenia wierzch kalafiora posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy na gorąco.


Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka
Kalafior zapiekany z mięsem – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych przepisów na wyjątkowe dania znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.