piątek, 27 października 2017

Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta.
Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż jest na pierwszym miejscu pod względem liczby zarejestrowanych wyrobów tradycyjnych – mamy ich już 220). Znajdziemy tam wyjaśnienie nazwy tego wyjątkowego wypieku. „Nazwa placka pochodzi od kolorów spódnic w damskim ludowym stroju rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta.
Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie wyjątkowej, jak sam placek. Pani Eleonora Karaś, gospodyni weselna z Krościenka Wyżnego (okolice Krosna), stała się znana nie tylko w okolicy dzięki publikacjom jej przepisów w serii zatytułowanej „Przepisy pani Luśki”. Stowarzyszenie Kulturalne "Dębina", działające w Krościenku Wyżnym, wydało już 10 książek z tej serii i cieszą się one niesłabnącą popularnością. Przepisy pani Luśki są też publikowane w regionalnych gazetach i czasopismach. W mojej ocenia to wystarczająca rekomendacja, choć najlepszą rekomendacją jest oczywiście doskonały smak ciasta. Sceptykom, którzy znają Rzeszowiaka z programów, czy książek kulinarnych, powiem jedynie, że przepis pani Luśki opublikowano już w 2003 roku.

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto kruche:
§        250 g mąki pszennej
§        150 g margaryny (lub masła)
§        2 żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej)
§        3-4 łyżki śmietany
§        1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce..

Masa makowa:
§        250 g maku
§        1/2 szklanki cukru kryształu
§        2 jajka
§        olejek migdałowy
§        1 łyżka masła
§        1 łyżka miodu

Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2 ubite białka i delikatnie mieszamy.

Masa orzechowa:
§        300 g orzechów włoskich, zmielonych
§        3/4 szklanki cukru kryształu
§        1 łyżka masła
§        100 ml mleka
§        2 białka (od ciasta kruchego)

Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie.

Masa serowa:
§        700 g białego sera (twarogu) mielonego
§        200 g margaryny (lub masła)
§        6 jajek
§        300 g cukru pudru
§        100 g rodzynek
§        cukier waniliowy
§        budyń śmietankowy (w proszku)
§        1 łyżka mąki pszennej

Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy biały ser, mąkę, cukier waniliowy, budyń , rodzynki i dalej ucieramy. Dodajemy ubitą pianę z 6 białek i delikatnie mieszamy.

Kruche ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pasami na przemian masę makową i orzechową (u mnie wyszło 6 pasów wzdłuż dłuższego boku foremki). Przykrywamy równą warstwą masy serowej. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Więcej podkaroackich ciast i innych regionalnych dobroci znajdziecie w zakładce





8 komentarzy:

  1. NIe jadłam ale wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając skład ciasta, już wiem, że jest pyszne. Tak też wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasta, to połączenie chyba najlepszych smaków- masa makowa, orzechy, ser, a do tego maślane ciasto - jestem w niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam go wcześniej, ale to jest ciasto dla mnie! Mak, ser i orzechy w jednym cieście. PYYYCHAAA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musimy przyznać, że podkarpackie placki jakie prezentujesz zawsze wyglądają tak pysznie i trafiają w składniki jakie bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, super ten placek. Dziś wlaśnie taki zrobiłam i cała rodzina ucieszona :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń