piątek, 17 listopada 2017

Kiseło – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kiseło - kuchnia podkarpacka

Kiseło to danie regionalne z Ziemi Rymanowskiej. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się małe smażone mięsne kulki, które tradycyjnie podawano polane kwaśnym mlekiem. Od typowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego.
Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”.

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jako
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • do polania 1 l kwaśnego mleka

Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Miętę i czosnek drobno siekamy. Roztrzepujemy jajko. Mięso mieszamy z bułką, miętą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki o średnicy około 3 cm i smażymy na tłuszczu. Według oryginalnego przepisu mięso smażono na sadle, a po usmażeniu podawano polane kwaśnym mlekiem.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kiseło - kuchnia podkarpacka


Jak zawsze zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Nie spotkałam się jeszcze z polewaniem mięsa kwaśnym mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że właśnie od tego kwaśnego mleka pochodzi nazwa dania :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja i na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń