środa, 5 lutego 2020

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - kuchnia podkarpacka


Kulturowe bogactwo Podkarpacia przejawia się w różnych dziedzinach życia, w tym w różnorodności naszej lokalnej kuchni. Zupy są tego doskonałym przykładem. Barszcz grzybowy to potrawa, która zimą, szczególnie w okresie świątecznym, podawana jest przez gospodynie z dawnej Puszczy Sandomierskiej. Zupy z kaszą są natomiast szczególnie popularne na wschodzie województwa, gdzie ślad swój odcisnęła kuchnia kresowa. W Wiązownicy pod Jarosławiem podaje się zupę, która wydaje się być skrzyżowaniem obu tych tradycji. Zupa grzybowa z kaszą gryczaną gotowana jest na wywarze warzywnym lub drobiowym, a na końcu zakwaszana jest zakwasem na barszcz. To typowe smaki Podkarpacia, które zostały doskonale dobrane i połączone w smacznej, wykwintnej zupie.

Przepisem na zupę grzybową z kaszą gryczaną podzieliły się panie z Zespołu śpiewaczego z Wiązownicy. Znalazł się on w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego. Potrawy prezentowane podczas >>Biesiady nad Wyczawą<< w latach 2010-2012”.

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej (lub garść na osobę)
  • garść grzybów suszonych (50 g)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki zakwasu na barszcz (żurku)
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ćwiartka kurczaka

Suszone grzyby kruszymy, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Można dodać ćwiartkę z kurczaka, żeby wywar był treściwszy. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju na złoty kolor. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę warzywa i razem dusimy około 10 minut. Warzywa dodajemy do wywaru grzybowego. Wsypujemy również kaszę gryczaną. Zupę gotujemy aż kasza zrobi się miękka. Wówczas dolewamy zakwas – ilość dolanego zakwasu zależy od upodobań. Zupę zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie więcej przepisów na
regionalne zupy oraz barszcze





1 komentarz:

  1. Woow! Nigdy nie jadłam zupy grzybowej w takiej wersji. Zazwyczaj klasycznie z makaronem, więc taka nieco zdrowsza wersja musi być naprawdę przepyszna. Chętnie wypróbuje, szczególnie, że ostatnimi czasy staram się wypracować u siebie zdrowe nawyki żywieniowe, więc z pewnością mi się przyda. Natomiast moim ostatnim największym odkryciem są z kolei krokiety w wersji fit, a dokładniej krokiety z quinoa. Jeśli nie próbowałaś, to polecam jak najbardziej, bo są świetne!

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.