![]() |
| Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Lubenia, powiat rzeszowski
Nasi przodkowie wierzyli w
magiczną moc maku i miodu, dlatego przyrządzano z ich dodatkiem wiele
wigilijnych dań. Uważano, że mak ma właściwości usypiające, przez co umożliwia
łączność z duchami zza światów. Tych natomiast spodziewano się na wieczerzy
wigilijnej i często przygotowywano dla nich specjalne miejsce. Miód z kolei
miał zapewnić na przyszły rok dostatek, zdrowie i ochronę przed złymi mocami.
Jednym z wielu regionalnych
wigilijnych dań zawierających zarówno mak, jak i miód, są kogutki z makiem. Są to
kluski z ciasta podobnego do pierogowego, wymieszane z makiem osłodzonym miodem
i rodzynkami. Danie podawane jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis pochodzi z publikacji
„Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna na terenie Lokalnej Grupy
Działania „Trygon – Rozwój i Innowacja”.
![]() |
| Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 ml wody
- duża szczypta soli
Mak:
- 150 g maku
- 1 łyżka miodu (lub wg uznania)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 25 g rodzynek
- kilka kropli olejku migdałowego
- opcjonalnie: migdały i smażona skórka pomarańczowa
Z mąki, jajka, wody i soli
zagniatamy ciasto jak na pierogi. Odrywamy po małym kawałku i w dłoniach rolujemy
podłużne kluski. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut aż kluski będą miękkie
w środku. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Mak parzymy wrzątkiem i
odstawiamy do wystygnięcia, po czym odciskamy go i mielimy dwukrotnie w
maszynce do mielenia. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód, mak, jajko,
olejek migdałowy i rodzynki. Ewentualnie dodajemy migdały i skórkę
pomarańczową. Podgrzewamy kilka minut i dodajemy kluski. Danie podajemy na
zimno lub gorąco.
Więcej regionalnych
przepisów wigilijnych znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.