wtorek, 9 grudnia 2025

Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka

Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka
Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Lubenia, powiat rzeszowski

Nasi przodkowie wierzyli w magiczną moc maku i miodu, dlatego przyrządzano z ich dodatkiem wiele wigilijnych dań. Uważano, że mak ma właściwości usypiające, przez co umożliwia łączność z duchami zza światów. Tych natomiast spodziewano się na wieczerzy wigilijnej i często przygotowywano dla nich specjalne miejsce. Miód z kolei miał zapewnić na przyszły rok dostatek, zdrowie i ochronę przed złymi mocami.

Jednym z wielu regionalnych wigilijnych dań zawierających zarówno mak, jak i miód, są kogutki z makiem. Są to kluski z ciasta podobnego do pierogowego, wymieszane z makiem osłodzonym miodem i rodzynkami. Danie podawane jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulinarne regionu – kuchnia lokalna na terenie Lokalnej Grupy Działania „Trygon – Rozwój i Innowacja”.

Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka
Kogutki z makiem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml wody
  • duża szczypta soli

Mak:

  • 150 g maku
  • 1 łyżka miodu (lub wg uznania)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g rodzynek
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • opcjonalnie: migdały i smażona skórka pomarańczowa

Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto jak na pierogi. Odrywamy po małym kawałku i w dłoniach rolujemy podłużne kluski. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut aż kluski będą miękkie w środku. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia, po czym odciskamy go i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód, mak, jajko, olejek migdałowy i rodzynki. Ewentualnie dodajemy migdały i skórkę pomarańczową. Podgrzewamy kilka minut i dodajemy kluski. Danie podajemy na zimno lub gorąco.

 

Więcej regionalnych przepisów wigilijnych znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.