środa, 10 grudnia 2025

Podkarpackie dania Wigilijne

Są takie dania, które jadamy tylko raz w roku, w Wigilię. I nie mam na myśli barszczu z uszkami czy karpia, a dania bardziej wyjątkowe, niespotykane, a czasem wręcz tajemnicze, takie jak koci lament czy czarna kasza 😊

Przypominam kilka regionalnych przepisów na ciekawe dania wigilijne, może zechcecie któryś z nich wypróbować. Są wśród nich dania, które bardzo polubiłam, choć wcześniej ich nie znałam, więc może i Wam zasmakują 😊


1. Bobalki (gmina Sanok)

To niewielkie okrągłe kluski z ciasta pierogowego obtoczone w odpowiednio przygotowanym maku z miodem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/bobalki-kuchnia-podkarpacka.html

Bobalki

2. Cebula w oleju konopnym (Wiązownica)

Duszona, lekko słona cebula podana z olejem konopnym

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/cebula-w-oleju-konopnym-kuchnia.html

Cebula w oleju konopnym

3. Czarna kasza (Żyznów)

Kasza pęczak gotowana z suszonymi owocami i rodzynkami doprawiona cynamonem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/czarna-kasza-kuchnia-podkarpacka.html

Czarna kasza


4. Fasola z suszem owocowym (Brzyska)

Ugotowana fasola „Jaś” z suszonym śliwkami zagęszczona odrobiną śmietany

https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/fasola-z-suszem-owocowym-kuchnia.html

Fasola z suszem owocowym

5. Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami (Wólka Tanewska)

Kasza jaglana ugotowana na gęsto na mleku, słodka dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom

https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/kasza-jaglana-ze-sliwkami-i-rodzynkami.html

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami

6. Kasza ze śliwkami (Brzyska)

Ugotowana kasza pęczak posłodzona suszonymi śliwkami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/kasza-ze-sliwkami-kuchnia-podkarpacka.html

Kasza ze śliwkami

7. Koci lament (powiat brzozowski)

Ugotowana fasola „Jaś” z suszonymi śliwkami i powidłem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/koci-lament-kuchnia-podkarpacka.html

Koci lament

8. Kogutki z makiem (gmina Lubenia)

Podłużne kluseczki z ciasta pierogowego z makiem i miodem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2025/12/kogutki-z-makiem-kuchnia-podkarpacka.html

Kogutki z  makiem

9. Kutia (Stubno)

Ugotowana pszenica z makiem, miodem i bakaliami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/12/kutia-kuchnia-podkarpacka.html

Kutia

10. Makówka wigilijna (Kamienica Górna)

Przekładaniec z masy makowej, bułki pszennej i bakalii

https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/makowka-wigilijna-kuchnia-podkarpacka.html

Makówka wigilijna


Zajrzyjcie do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych specjałów

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.