poniedziałek, 30 stycznia 2017

Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka

Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka
Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe.
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt, ani na polewę. Pochodzą one ode mnie.


Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka

Składniki na biszkopt (foremka 25x35 cm):
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki cukru
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Wykonanie: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier.

Składniki – masa makowa:
  • 250 g maku mielonego (suchego)
  • 100 g cukru kryształu
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki słodkiego mleka
  • olejek migdałowy (kilka kropli)
  • 200 g bakalii
Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową wykładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Studzimy przed wyłożeniem kolejnej warstwy.

Składniki – masa śmietanowa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodając na koniec letnią żelatynę. Miksujemy i wykładamy na mak. Wstawiamy do lodówki.

Składniki masa maślano-orzechowe:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru (wg mnie wystarczy 50 g)
  • 150 g orzechów włoskich mielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • spirytus do smaku (1-2 łyżki)
Wykonanie: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Mieszamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy aż do połączenia składników. Dodajemy orzechy z mlekiem i spirytus. Wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
Wykonanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Nad małym garnkiem z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, do której wkładamy masło, cukier i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Miskę ściągamy znad wody, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.

Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka






7 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis na makowca:) zdecydowanie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chciałyśmy mówić, że za mało maku ale ta warstwa orzechowa, śmietana i czekolada sprawiają, że nie ma absolutnie na co narzekać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, niczego tam nie brakuje, zapewniam. Wręcz jest za dużo (moim zdaniem) cukru, dlatego w przepisie proponuję jego wyraźne ograniczenie w stosunku do oryginału :)

      Usuń
  3. Ależ to brzmi smakowicie ,koniecznie muszę wypróbować ten przepis.��

    OdpowiedzUsuń