Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka |
W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez
piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący,
miękki, najlepszy! :) W Mokrzcu pod Pilznem panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze
Pilzneńskie” pieką na święta piernik kawowy. Jest mięciutki i pulchny, ale
jednocześnie dobrze się kroi i trzyma kształt. Kawa dodana do surowego ciasta
sprawia, że jest ono jedynie odrobinę „ciemniejsze” w smaku, co doskonale
komponuje się z miodem i korzennymi przyprawami.
Przepis znalazł się w wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna
Grupa Działania „LIWOCZ” publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki. Książka
kucharska”.
Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- 1 szklanka miodu
- 4 jaja
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika (około 20 g)
- 1 szklanki mocnej zaparzonej kawy (z 2 łyżeczek kawy mielonej)
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Opcjonalnie do dekoracji kilka łyżek powideł i garść zmielonych orzechów
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i ubijamy
aż masa zacznie gęstnieć. Następnie nie przestając ubijać dodajemy miód, olej,
mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Na samym końcu wlewamy
cienkim strumieniem gorącą, zaparzoną kawę (razem z fusami) i dobrze miksujemy.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładami do
piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni C na około 45 minut (grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 blaty, które przekładamy powidłami.
Dekorujemy wierzch.
Mój placek wyrósł z lekką górką, więc ją ścięłam,
rozdrobniłam i użyłam do dekoracji wierzchu. Posmarowałam go cieniutko
powidłami i oprószyłam na przemian rozdrobnionym piernikiem i mielonymi
orzechami.
Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka |
Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
ciast w zakładce
Zapraszam :)
Potzrebuje leżakowania
OdpowiedzUsuńNie potrzebuje leżakowania. Jest mieciutki i gotowy od razu po przełożeniu.
UsuńCzy ten piernik można upiec w 180 stopniach i mniej więcej jaki czas pieczenia.
OdpowiedzUsuńPiekłam go w takiej temperaturze i tyle czasu, ile podałam w przepisie.
Usuń