wtorek, 21 kwietnia 2020

Knedle z kaszy manny – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka


Kluski to niegdyś bardzo popularny rodzaj potrawy, która stanowiła codzienny posiłek w każdym zakątku obecnego Podkarpacia. Kluski zazwyczaj gotowano w formie małych kulek lub w kształcie wrzecion. Najczęściej przygotowywano je z mąki, ziemniaków, twarogu lub mieszanki tych składników. Kluski bywały nadziewane twarogiem, kapustą, kaszą, owocami albo mięsem, ale znacznie częściej nie miały nadzienia, ponieważ w ten sposób łatwiej i szybciej było je przygotować. Takie kluski podawano okraszone skwarkami lub cebulą i stanowiły samodzielne danie.
W Puszczy Sandomierskiej, w Brzózie Królewskiej, przetrwała tradycja gotowania knedli z kaszy manny i twarogu. Podaje się je na słono, polane bułką tartą podsmażoną na maśle.

Przepis Józefy Grabarz z Brzózy Królewskiej można znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ProCarpathia.

Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 3 szklanki kaszy manny
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 250 g twarogu
  • sól do smaku (około 1/2 łyżeczki)
  • masło i bułka tarta

Kaszę mannę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie ubijamy mikserem białka, a w osobnej misce ucieramy żółtka i twaróg. Do twarogu dodajemy po łyżce zaparzonej kaszy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Nawilżonymi dłońmi formujemy małe kulki (masa jest dość luźna) i wrzucamy je do wolno gotującej się wody. Od wypłynięcia na wierzch knedle gotujemy około 5 minut. Przed podaniem polewamy je bułką tartą podsmażoną na maśle.

Knedle z kaszy manny - kuchnia podkarpacka


Przepisy na inne dania podkarpackie
znajdziesz w zakładce

Zapraszam! :)




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam knedle, muszę wypróbować je z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszej kuchni niż polska tradycyjna kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3 szklanki kaszy mannej plus 2,5 szklanki mleka dało coś tak twardego że łycha utknėła jak w skale ����������
    Robił ktoś to w ogóle zanim przepis w necie wstawił??? ��������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robiłam knedle dokładnie wg przepisu. Kasza jest gęsta, ale kiedy dodaje się ją po trochę do ucieranych składników całość robi się akuratna.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.