piątek, 13 listopada 2020

Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka


Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka

Początkiem jesieni szukałam regionalnego przepisu na zupę kukurydzianą wiedziona przeczuciem, że musi taki istnieć. Trochę po sezonie, ale trafiłam w końcu na prosty i smaczny przepis na zupę z kukurydzy z kaszą jaglaną, który pochodzi z terenów przygranicznych, z Ziemi Lubaczowskiej.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Szczutków znalazł się w publikacji „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej” wydanej w 2020 roku przez Gminę Lubaczów.


Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
  •  

Kolby kukurydzy obieramy z ziaren. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy kukurydzę i całość podlewamy rosołem (wywarem). Gotujemy do miękkości kukurydzy, po czym wsypujemy kaszę i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

W wersji współczesnej można dodać odrobinę kurkumy lub ostrej papryki, a surową kukurydzę zastąpić kukurydzą z puszki.


Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka


Podkarpackie zupy i wiele innych dań

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.