piątek, 26 października 2018

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka


W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło, a warstwy stały się spójne. Te tradycyjne wypieki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej i przygotowane dzień, a nawet 2 dni wcześniej, ponieważ z czasem zyskują na smaku.
Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Niepla w gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :)

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto:
  • 160 g margaryny
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru (w oryginale 100 g)
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich, mielonych lub siekanych
  • 20 łyżek mleka – około 150 ml
  • 10 łyżek cukru (w oryginale 20)
Masa serowa:
  • 500 g mielonego sera
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (w oryginale 200g)
  • 5 żółtek
  • 6 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie)
  • 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem)
Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem i cukrem, po czym studzimy.
Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół).
Drugą część ciasta wykładamy na brytfankę tej samej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia. Na surowe ciasto wykładamy masę orzechową, a na nią masę serową.
Ser mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ewentualnie bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy.
Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem (o ile go dodajemy). Kiedy zmiękną, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby żelatyna zdążyła się rozpuścić. Gorące jabłka wykładamy na ciasto z serem i przykrywamy pojedynczym ciastem.
Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu zmięknie od jabłek. Nie musi być przechowywane w lodówce, ale warto je przykryć folią, by pozostało wilgotne.
Wierzch ciasta można polać polewą, choć uważam, że to zbędne. U mnie na wierzchu ciasta są wzorki z kakao zrobione za pomocą szablonu.


W zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe tego typu

















2 komentarze:

  1. W tej kuchni podkarpackiej to takie przepisy,ktorym nie mozna sie oprzec.Jestem na diecie I chce jeszcze schudna przynajmnie 5 kg.Musze jedna przyzna ze korzystam z przepiskow ,bo gotuje I pieke dla rodziny.Wszystkim smakuje co jest najwazniejsze.Dzieki za przepisy bede dalej z nich korzystac.Pozdrawiam .Maria z Toronto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, dziękuję Ci za ten komentarz. To dla mnie największą radość, że przepisy są przydatne i ktoś z nich korzysta :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.