Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka |
Przepis na chrzan w zalewie podaję za Kołem Gospodyń
Wiejskich Wysoka Strzyżowska Dół (Gmina Strzyżów), który opublikowano w „Czarnorzecko-strzyżowska
Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".
Proporcje zalewy podano dla kilograma chrzanu, jednak łatwo przełożyć je na
mniejsze ilości. Jeden większy korzeń waży około 100 g, więc zalewę
przygotowujemy z 1/10 składników. Taka ilość startego chrzanu w zalewie zajmie
jeden mały słoiczek.
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg chrzanu
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżeczki soli
Podane składniki (poza chrzanem) mieszamy i zagotowujemy. Chrzan ścieramy na drobnej tarce i przekładając go porcjami do miski stopniowo zalewamy przygotowaną zalewą. Na końcu całość mieszamy, przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka |
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.