piątek, 2 kwietnia 2021

Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka

Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka

Korzeń chrzanu to obowiązkowy element wielkanocnego koszyczka. Czasem jednak kupujemy go więcej, niż rzeczywiście jesteśmy w stanie zjeść w czasie Świąt. Przechowywany w warunkach domowych korzeń chrzanu szybko staje się suchy i łykowaty. Można jednak przedłużyć jego przydatność ścierając go na tarce i zalewając odpowiednio przygotowaną zalewą. Taki chrzan nada się później do ćwikły, białego barszczu czy pasty jajecznej.

Przepis na chrzan w zalewie podaję za Kołem Gospodyń Wiejskich Wysoka Strzyżowska Dół (Gmina Strzyżów), który opublikowano w „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Proporcje zalewy podano dla kilograma chrzanu, jednak łatwo przełożyć je na mniejsze ilości. Jeden większy korzeń waży około 100 g, więc zalewę przygotowujemy z 1/10 składników. Taka ilość startego chrzanu w zalewie zajmie jeden mały słoiczek.


Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg chrzanu
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 łyżeczki soli

Podane składniki (poza chrzanem) mieszamy i zagotowujemy. Chrzan ścieramy na drobnej tarce i przekładając go porcjami do miski stopniowo zalewamy przygotowaną zalewą. Na końcu całość mieszamy, przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.


Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka

Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.