sobota, 16 maja 2020

Racuchy z rabarbarem – kuchnia podkarpacka


Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Moja dzisiejsza regionalna propozycja to proste racuszki naleśnikowe smażone z kawałkami rabarbaru. Słodkie naleśnikowe ciasto to doskonałe tło dla kwaskowego rabarbaru. Placuszki posypane cukrem pudrem nadają się na śniadanie, na deser albo na kolację. Najlepiej smakują na ciepło.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Markuszowej (gmina Wiśniowa) można znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskichz terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy mleko i roztrzepane jajka. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Zasypujemy łyżką cukru pudru, żeby osłodzić rabarbar.

Kiedy ciasto odpocznie, dodajemy do niego rabarbar i mieszamy.

Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy, aż placuszki staną się złote z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka
Racuchy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych wiosennych przepisów

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


2 komentarze:

  1. Racuchów z rabarbarem jeszcze nie jadłam :), a tak pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. O tej porze roku z rabarbarem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.