niedziela, 26 kwietnia 2020

Surówka z pokrzywy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z pokrzywy - kuchnia podkarpacka


Pokrzywa to roślina, której właściwości medyczne doceniano już w Starożytności. Obfituje w witaminę C, K, E i całą rodzinę witamin B. Zawiera również wiele cennych biopierwiastków, pod warunkiem, że rośnie w czystym środowisku. Pokrzywa jest rośliną wyjątkową, w jednym miejscu potrafi rosnąć nawet 50 lat. Ksiądz Jan Twardowski we wstępie do swojego „Zielnika” nazwał ją jedną z najciekawszych roślin na świecie.
Nasi przodkowie wierzyli w moc uzdrawiającą pokrzywy, dlatego pili z niej napary, nacierali się olejkami na bazie pokrzyw, czy wreszcie okładali chore miejsca parzącymi wiechciami. Znacznie mniej doceniane były walory smakowe pokrzywy, dlatego w kuchni domowej nie przetrwało wiele przepisów wykorzystujących pokrzywę jako składnik dań. Jednym z częściej spotykanych jest surówka z pokrzywy ze szczypiorkiem i jajkiem, skropiona olejem zakwaszonym kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
Taki właśnie przepis z okolic Głogowa Małopolskiego prezentuję w ślad za „Wielka księgą tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ProCarpathia.

Surówka z pokrzywy - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 200 g liści młodych pokrzyw
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 duża szczypta kwasku cytrynowego (może być sok z 1 plastra cytryny)
  • 1 duża szczypta cukru

Liście pokrzywy myjemy i suszymy. Można je też przelać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem, który zabija witaminy) i schłodzić w zimnej wodzie, a potem wysuszyć. Liście kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekany szczypiorek.
Olej ucieramy z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dodajemy go do pokrzywy ze szczypiorkiem i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jajko.

Surówka z pokrzywy - kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.