niedziela, 14 grudnia 2025

Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka

Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka
Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Raniżów, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski

Piernik to ciasto nie tylko świąteczne, ale i zimowe. Jego rozgrzewające przyprawy kojarzą się z domowym ciepłem w chłodne dni, a niegdyś były powodem traktowania pierników jako potrawy leczniczej. Wśród wielu odmian ciast piernikowych pieczonych w naszym regionie warto pamiętać o piernikach drożdżowych. Coraz rzadziej się o nich słyszy, a to ciasto ma wiele zalet. Dzięki sodzie oczyszczonej piernik drożdżowy nabiera konsystencji, dzięki której można go długo przechowywać, a dzięki drożdżom ciasto pozostaje lekko pulchne. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Raniżowa na piernik drożdżowy uprościłam sobie nieco piekąc jeden placek, który rozcięłam na 3 blaty, w miejsce pieczenia trzech osobnych placków. Efekt końcowy jest ten sam, a czas krótszy :)


Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g drożdży
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • dowolna polewa kakaowa

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i miksujemy do białości. Do masy dodajemy olej, miód oraz drożdże i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy je z masą. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Po wystudzeniu piernik przekrawamy wzdłuż na 3 blaty i przekładamy je powidłami śliwkowymi. Wierzch polewamy dowolną kakaową polewą.

Propozycja polewy kakaowej:

  • 125 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i po napęcznieniu mieszamy. W małym garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier, kakao i śmietanę. Wszystko dobrze mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy polewę aż trochę przestygnie i zacznie gęstnieć. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Więcej regionalnych przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.