![]() |
| Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Raniżów, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Piernik to ciasto nie tylko
świąteczne, ale i zimowe. Jego rozgrzewające przyprawy kojarzą się z domowym
ciepłem w chłodne dni, a niegdyś były powodem traktowania pierników jako
potrawy leczniczej. Wśród wielu odmian ciast piernikowych pieczonych w naszym
regionie warto pamiętać o piernikach drożdżowych. Coraz rzadziej się o nich
słyszy, a to ciasto ma wiele zalet. Dzięki sodzie oczyszczonej piernik
drożdżowy nabiera konsystencji, dzięki której można go długo przechowywać, a
dzięki drożdżom ciasto pozostaje lekko pulchne. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
z Raniżowa na piernik drożdżowy uprościłam sobie nieco piekąc jeden placek,
który rozcięłam na 3 blaty, w miejsce pieczenia trzech osobnych placków. Efekt
końcowy jest ten sam, a czas krótszy :)
![]() |
| Piernik drożdżowy z Raniżowa – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 350 g mąki pszennej
- 7 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g drożdży
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- słoiczek powideł śliwkowych
- dowolna polewa kakaowa
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i miksujemy do białości. Do masy dodajemy olej, miód oraz drożdże i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy je z masą. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Po wystudzeniu piernik przekrawamy wzdłuż na 3 blaty i przekładamy je powidłami śliwkowymi. Wierzch polewamy dowolną kakaową polewą.
Propozycja polewy kakaowej:
- 125 g margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i po napęcznieniu mieszamy. W małym garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier, kakao i śmietanę. Wszystko dobrze mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy polewę aż trochę przestygnie i zacznie gęstnieć. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Więcej regionalnych
przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.