sobota, 13 grudnia 2025

Wigilijne barszcze i zupy z Podkarpacia

Wigilijne barszcze i zupy z Podkarpacia
Wigilijne barszcze i zupy z Podkarpacia

Nasz region to tygiel kulturowy, gdzie zwyczaje słowiańskie okraszone są kresową nutą i wpływami galicyjskimi. Dlatego w podkarpackich domach podczas wieczerzy wigilijnej jada się różne barszcze i zupy. Zwykle jest to barszcz grzybowy lub czerwony, ale zdarzają się również takie perełki, jak zupa migdałowa, czy rybna. Uszka do czerwonego barszczu jada się wszędzie, ale już barszcz grzybowy na północy i zachodzie jada się z ziemniakami, a na południu i wschodzie z kaszą. Podobnie jest z barszczami na bazie kwasu z kapusty – częściej spotykane są na wschodzie i południu Podkarpacia, niż w innych rejonach województwa. Z reguły barszcze wigilijne przyrządzane są bez nabiału, zgodnie ze starą postną tradycją. Jednak są miejsca, gdzie inne wpływy kulturowe, bądź też zanik pewnych zwyczajów, wpłynęły na to, że dania wigilijne zawierają śmietanę czy mleko. Bądźmy więc na to otwarci, bo ta niejednorodność jest zaletą naszego regionu, nie wadą :)

Przypominam kilka przepisów na barszcze i zupy wigilijne z Podkarpacia. Może zachęcę Was do kontynuowania tradycji z Waszych domów, bo to my, nie kto inny, decydujemy o tym, czy tradycje naszych przodków przetrwają :)


1. Barszcz biały wigilijny (gmina Nowa Dęba)

Barszcz na zakwasie żytnim z dodatkiem niewielkiej ilości suszonych grzybów, zagęszczony kaszą jaglaną i zabielony śmietaną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/barszcz-biay-wigilijny-kuchnia.html

Barszcz biały wigilijny


2. Barszcz grzybowy z Cmolasu (Cmolas)

Barszcz na zakwasie żytnim z dużą ilością suszonych grzybów, podawany z ziemniakami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/11/barszcz-grzybowy-z-cmolasu-kuchnia.html

Barszcz grzybowy z Cmolasu


3. Barszcz grzybowy ze śmietaną (gmina Tarnobrzeg)

Barszcz na zakwasie żytnim z dużą ilością suszonych grzybów, podawany z uszkami grzybowymi, zabielany śmietaną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/barszcz-grzybowy-ze-smietana-kuchnia.html

Barszcz grzybowy ze śmietaną


4. Barszcz owsiany z grzybami (Niebocko)

Barszcz na zakwasie z płatków owsianych oraz mąki pszennej i żytniej, z grzybami, zabielany śmietaną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/barszcz-owsiany-z-grzybami-kuchnia.html

Barszcz owsiany z grzybami


5. Barszcz wigilijny z Brzysk (Brzyska)

Barszcz na zakwasie z czerwonych buraków, z grzybami suszonymi, podawany z uszkami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2022/12/barszcz-wigilijny-z-brzysk-kuchnia.html

Barszcz wigilijny z Brzysk


6. Hamuła, zupa z suszonych owoców (Wiązownica)

Zupa na bazie suszonych owoców, zagęszczona kaszą jaglaną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/hamua-zupa-z-suszonych-owocow-kuchnia.html

 

Hamuła, zupa z suszonych owoców

7. Kwas wigilijny (Cygany)

Zupa na wywarze z kapusty kiszonej, gotowana z suszonymi grzybami, zagęszczona kaszą jaglaną, podawana z ziemniakami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/kwas-wigilijny-kuchnia-podkarpacka.html

Kwas wigilijny


8. Kwas wigilijny z Boratyna

Zupa na wywarze z kapusty kiszonej, gotowana z suszonymi grzybami, zagęszczona kaszą gryczaną i śmietaną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2025/12/kwas-wigilijny-z-boratyna-kuchnia.html

Kwas wigilijny z Boratyna


9. Kwas z grzybami (Strachocina)

Zupa na wywarze z kapusty kiszonej i warzyw, gotowana z suszonymi grzybami, zagęszczona kaszą jęczmienną, doprawiona czosnkiem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/kwas-z-grzybami-kuchnia-podkarpacka.html

Kwas z grzybami


10. Kwasówka z Drohobyczki (Drohobyczka)

Zupa na wywarze z kapusty kiszonej, gotowana z suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, zagęszczona kaszą jęczmienną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/kwasowka-z-drohobyczki-kuchnia.html

Kwasówka z Drohobyczki


11. Kwaśnica z Dynowa (Dynów)

Zupa na wywarze z kapusty kiszonej, gotowana z suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, zagęszczona kaszą jęczmienną

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/11/kwasnica-z-dynowa-kuchnia-podkarpacka.html

Kwaśnica z Dynowa


12. Zupa grochowa (Lisów)

Zupa na wywarze z suszonych grzybów, gotowana z liściem laurowym i zielem angielskim, zagęszczona łuskanym grochem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2022/12/zupa-grochowa-kuchnia-podkarpacka.html

Zupa grohowa


13. Zupa grzybowa z Krzemiennej (Krzemienna)

Zupa na wywarze z warzyw i suszonych grzybów, zagęszczona śmietaną, podawana z łazankami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/zupa-grzybowa-z-krzemiennej-kuchnia.html

Zupa grzybowa z Krzemiennej


14. Zupa migdałowa ze Zgody (Zgoda)

Zupa na bazie mleka z tłuczonymi migdałami i rodzynkami, doprawiona cynamonem, zagęszczona białym ryżem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/zupa-migdaowa-ze-zgody-kuchnia.html

Zupa migdałowa ze Zgody

 

15. Zupa rybna wigilijna (Zgoda)

Zupa na wywarze rybnym, gotowana z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim, podawana z drobnym makaronem lub łazankami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/zupa-rybna-wigilijna-kuchnia-podkarpacka.html

 

Zupa rybna wigilijna

16. Zupa z kaszą i grzybami (Cewkowo-Wola)

Zupa na wywarze z suszonych grzybów i warzywa, zagęszczona kaszą gryczaną, okraszona cebulką smażoną na oleju konopnym

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/zupa-z-kasza-i-grzybami-wigilijna.html

Zupa z kaszą i grzybami


17. Żur ze Zboisk (Zboiska)

Barszcza na zakwasie żytnio-owsianym, gotowany z włoszczyzną i suszonymi grzybami, doprawiony czosnkiem, podawany z całymi ugotowanymi ziemniakami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/zur-ze-zboisk-kuchnia-podkarpacka.html

Żur ze Zboisk

18. Zupa grzybowa z uszkami

Zupa na wywarze z suszonych grzybów, gotowana z liściem laurowym i zielem angielskim, zagęszczona śmietaną i maślanką, podawana z uszkami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/zupa-grzybowa-z-uszkami-kuchnia.html

Zupa grzybowa z uszkami


 Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.