![]() |
| Pierniki z Podkarpacia |
Ponieważ bez pierników trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, przypominam kilka przepisów na świąteczne ciasta piernikowe pochodzące z Podkarpacia 😊
1. Piernik z herbatą (Brzyska)
Piernik aromatyzowany naparem z herbaty, przełożony
powidłami i masą z kaszy manny
https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/12/piernik-z-herbata-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Piernik z herbatą |
2. Piernik z powidłami (gmina Dębica)
Piernik aromatyzowany powidłami dodanymi do surowego ciasta
https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/piernik-z-powidami-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Piernik z powidłami |
3. Piernik z wkładką (gmina Dukla)
Ciasto warstwowe złożone z 2 blatów piernika, które
rozdzielone są blatem z jabłkami, orzechami i rodzynkami, przełożone powidłami
i kremem budyniowym
https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/11/piernik-z-wkadka-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Piernik z wkładką |
4. Piernik kawowy (Mokrzec)
Piernik aromatyzowany naparem z kawy, przełożony powidłami
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/piernik-kawowy-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Piernik kawowy |
5. Placek piernikowy z serem (Ostrowy Baranowskie)
Trzy placki piernikowe przełożone gorącą masą serową
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/placek-piernikowy-z-serem-kuchnia.html
![]() |
| Placek piernikowy z serem |
6. Piernik drożdżowy (Medynia Łańcucka)
Ciasto z dodatkiem drożdży, złożone z 4 warstw piernika,
przełożone powidłami i masa z kaszy manny
https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/12/piernik-drozdzowy-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Piernik drożdżowy |
7. Piernik drożdżowy z Raniżowa (Raniżów)
Piernik na drożdżach przełożony powidłami
https://trzecitalerz.blogspot.com/2025/12/piernik-drozdzowy-z-ranizowa-kuchnia.html
![]() |
| Piernik drożdżowy z Raniżowa |
Więcej lokalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.