wtorek, 16 grudnia 2025

Serniki z Podkarpacia

Serniki z Podkarpacia
Serniki z Podkarpacia

Przeglądając podkarpackie przepisy na serniki trudno nie zauważyć, że ciasto to występuje u nas w wyjątkowo wielu wersjach. Pieczemy jednolite klasyczne serniki, na równi często z tymi na kruchym spodzie. Masę serową pieczemy albo smażymy lub gotujemy i taką przekładamy cienkie placki. A i z tym przekładaniem jest różnie, bo niektóre placki przekładamy masą serową przed pieczeniem, a niektóre po upieczeniu. U nas piecze się nawet serniki w kratkę, a konkretnie w szachownicę :) Do tego lubimy w jednym cieście łączyć sernik z innymi warstwami: z makowcem, ze smażonymi jabłkami, z plackami orzechowymi. Sernikowych możliwości na Podkarpaciu jest naprawdę, naprawdę dużo, a ja przypominam Wam skromne 17 z nich 😊


1. Sernik biały (Wólka Podleśna)

Delikatny sernik na samych białkach pomiędzy cienkimi plackami s kruchego ciasta

https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/03/sernik-biay-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik biały


2. Sernik krośnieński (powiat krośnieński)

Sernik na bazie masy serowej z kawałkami jabłek i rodzynkami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/09/sernik-krosnienski-kuchnia-podkarpacka.html

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/09/sernik-krosnienski-kuchnia-podkarpacka.html
Sernik krośnieński


3. Sernik przekładany (Górno)

Dwa blaty biszkoptowe z polewą i dwie warstwy sernika upieczone razem

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/01/sernik-przekadany-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik przekładany


4. Sernik smażony ze Słomianej (Słomiana)

Trzy kruche placki, a pomiędzy nimi dwie warstwy smażonej masy serowej

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/sernik-smazony-ze-somianej-kuchnia.html

 

Sernik smażony ze Słomianej

5. Sernik szachownica (Medynia Głogowska)

Kakaowy biszkopt i masa serowa upieczone w taki sposób, że w przekroju otrzymujemy biszkoptowo-serową szachownicę

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/03/sernik-szachownica-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik szachownica


6. Sernik z makiem (Raniżów)

Sernik, pod nim masa makowa, a na spodzie kruche ciasto

https://trzecitalerz.blogspot.com/2025/12/sernik-z-makiem-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik z makiem


7. Sernik z makiem i jabłkami (Olszynka)

Dwa kruche blaty, a pomiędzy nimi warstwa sernika, maku i smażonych jabłek

https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/sernik-z-makiem-i-jabkami-kuchnia.html

Sernik z makiem i jabłkami


8. Sernik z Wujskiego (Wujskie)

Sernik na kruchym kakaowym spodzie, ze startym ciastem na wierzchu

https://trzecitalerz.blogspot.com/2022/03/sernik-z-wujskiego-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik z Wujskiego


9. Sernik z żurawiną (Grodzisko)

Sernik z dodatkiem żurawiny, na kruchym spodzie, z masą budyniową

https://trzecitalerz.blogspot.com/2021/04/sernik-z-zurawina-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik z żurawiną


10. Serowiec gotowany (powiat kolbuszowski)

Warstwa gotowanego sera pomiędzy dwoma kruchymi plackami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/serowiec-gotowany-kuchnia-podkarpacka.html

Sernik gotowany


11. Serowiec ze Świętoniowej (Świętoniowa)

Sernik na kruchym spodzie, na nim ciasto orzechowe, a na wierzchu masa budyniowa

https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/09/serowiec-ze-swietoniowej-kuchnia.html

Serowiec ze Świętoniowej


12. Mazurek ze Stasiówki (Stasiówka)

Dwie warstwy biszkopta orzechowego, a pomiędzy nimi wkładka z sernika

https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/03/mazurek-ze-stasiowki-kuchnia-podkarpacka.html

Mazurek ze Stasiówki


13. Placek amoniakowy z serem i jabłkami (Rzeszów)

Trzy placki amoniakowe przełożone smażonym serem i duszonymi jabłkami

https://trzecitalerz.blogspot.com/2022/11/placek-amoniakowy-z-serem-i-jabkami.html

Placek amoniakowy z serem i jabłkami


14. Placek orzechowo-serowo-jabłkowy (Niepla)

Warstwowy placek z kruchym ciastem, warstwą serową, orzechową i jabłkową

https://trzecitalerz.blogspot.com/2018/10/placek-orzechowo-serowo-jabkowy-kuchnia.html

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy


15. Placek piernikowy z serem (Ostrowy Baranowskie)

Trzy cienkie placki na sodzie aromatyzowane przyprawą do piernika, a pomiędzy nimi gotowana masa serowa

https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/placek-piernikowy-z-serem-kuchnia.html

Placek piernikowy z serem


16. Placek Rzeszowiak (powiat rzeszowski)

Kruchy spód, na nim warstwa orzechowa i makowa, a na wierzchu sernik

https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/10/placek-rzeszowiak-kuchnia-podkarpacka.html

Placek Rzeszowiak


17. Placek z gotowanym serem i jabłkami (Wólka Podleśna)

Dwie cienkie warstwy kruchego ciasta, a pomiędzy nimi gotowany ser i smażone jabłka

https://trzecitalerz.blogspot.com/2016/11/placek-z-gotowanym-serem-i-jabkami.html

Placek z gotowanym serem i jabłkami


Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.