![]() |
| Miodowniki z Podkarpacia |
Miodowniki to ciasta pieczone niegdyś tylko na specjalne okazje. Miód był zbyt cenny, by trwonić go bez ważnego powodu. Pieczono zarówno pulchne ciasta z dodatkiem miodu, jak i cienkie kruche miodowe placki, przekładane na różne sposoby. Przypominam kilka przepisów na podkarpackie miodowniki, bo Boże Narodzenie to najlepszy powód, by upiec któryś z nich 😊
1. Miodownik z powidłem i masą grysikową (Bieździedza)
Cztery kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi masa grysikowa
i powidła
https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/miodownik-z-powidem-i-masa-grysikowa.html
![]() |
| Miodownik z powidłem i masą grysikową |
2. Miodownik z jabłkami (Barycz)
Dwa cienkie placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa
budyniowa i smażone jabłka
https://trzecitalerz.blogspot.com/2020/12/miodownik-z-jabkami-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Miodownik z jabłkami |
3. Miodownik z orzechami (powiat rzeszowski)
Ciasto miodowe w formie keksa, z dodatkiem orzechów,
przełożone powidłami
https://trzecitalerz.blogspot.com/2024/12/miodownik-z-orzechami-kuchnia.html
![]() |
| Miodownik z orzechami |
4. Miodownik ze śliwkami (Bałaje)
Ciasto miodowe z dodatkiem śliwek i bakalii, przełożone
powidłami
https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/miodownik-ze-sliwkami-kuchnia.html
![]() |
| Miodownik ze śliwkami |
5. Miodownik złocisty (Żurawica)
Pięć miodowych placków na sodzie i amoniaku, a pomiędzy nimi
krem budyniowy
https://trzecitalerz.blogspot.com/2023/12/miodownik-zocisty-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Miodownik złocisty |
6. Miodownik bałajski (Bałaje)
Ciasto miodowe w formie keksa na sodzie, z dodatkiem bakalii
https://trzecitalerz.blogspot.com/2019/12/miodownik-baajski-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Miodownik bałajski |
7. Miodownik z Krzywego (Krzywe)
Trzy cienkie placki miodowe na sodzie, przełożone masą
grysikową
https://trzecitalerz.blogspot.com/2022/12/miodownik-z-krzywego-kuchnia-podkarpacka.html
![]() |
| Miodownik z Krzywego |
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce





.jpg)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.