czwartek, 1 kwietnia 2021

Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka

Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka
Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka


Do tego przepisu przyciągnęła mnie żurawina. W okolicach Strzyżowa chętnie dodawana jest do serników, co w innych zakątkach Podkarpacia nie jest aż tak oczywiste. Jednak sernik z żurawiną z Grodziska wyróżnia się z innego powodu. Jest to masa budyniowa spulchniona ubitymi białkami, którą wylewa się na ser. Po upieczeniu tworzy ona lekką chmurkę przykrywającą wilgotną masę serową. W efekcie otrzymujemy typowy sernik na kruchym spodzie z nietypowym wierzchem, no i z żurawiną, która niektórych może zaskoczyć. Przepis godny wypróbowania, więc serdecznie zapraszam :)

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Grodziska znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".


Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka
Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka


Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki  mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko idzie do masy budyniowej)
  • 100 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g żurawiny

Ser:

  • 1 ½ kg sera
  • 2 jajka
  • 2 żółtka (białka idą do masy budyniowej)
  • 400 g cukru pudru
  • ½ szklanki oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3 białka (1 z ciasta kruchego i 2 z masy serowej)

W 1 szklance mleka mieszamy 2 budynie, cukier i cukier waniliowy, a pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane budynie i zagotowujemy ponownie cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy ciasto kruche. Siekamy mąkę pszenną z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki: proszek do pieczenia, jajka, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy żurawiną.

Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy, dodajemy jajka, żółtka, cukier puder, olej, mleko i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na żurawinę.

Kończymy masę budyniową. Masło ucieramy z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Następnie dodajemy pianę ubitą z wszystkich białek, mieszamy i wylewamy na ser.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (piekarnik góra-dół) przez około 60 minut.


Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.