sobota, 13 stycznia 2018

Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka

Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej.
Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety.
Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety z kaszy jęczmiennej doskonale komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Jest to danie przygotowywane przez gospodynie z okolic Sokołowa Małopolskiego. Przepis na nie podała w publikacji „Eurogalicja od kuchni” pani Jolanta Woś z Sokołowa Małopolskiego.

Składniki na około 20 niewielkich kotlecików:
  • 200 g kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w płynie, w którym się moczyły, odcedzamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu.

Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka

Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”.

Sos pomidorowy:
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • bazylia, oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek oraz mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, mieszając, aby się nie przypaliło. Do zimnej wody (około 1⁄2 litra) dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy go i wlewamy do zrumienionej cebuli. Całość zagotowujemy i chwilkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Gotowy sos pomidorowy podajemy na ciepło.



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie znajduje się alfabetyczny spis dań naszej regionalnej kuchni



1 komentarz:

  1. Uwielbiamy takie kotlety z kaszy :D Na pewno te również by nam posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń