sobota, 29 lipca 2017

Kotlety z fasoli – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - domowy blog kulinarny
Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka 

Kotlety z fasoli to propozycja dla tych, którzy lubią czasem warzywami zastąpić mięso. Miękkie i delikatne kotleciki najlepiej smakują podane z ziemniakami i sosem pieczarkowym.
Przepis pochodzi z okolic Przeworska od Pań z Zespołu z Maćkówki („Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” Stowarzyszenie ProCarpatia).

Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 20 niewielkich kotletów:
  • 500 g fasoli „Jaś”
  • 2 czerstwe bułki namoczone w mleku
  • 2 cebule podsmażone na tłuszczu (najlepiej na maśle)
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżek bułki tartej (do panierowania)
  • olej do smażenia
Groch moczymy przez noc i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch mielimy. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Do masy dodajemy cebulę, namoczone, odciśnięte bułki, jajka i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.

Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.

Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka


Więcej dań KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ



4 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym jednego kotlecika :)

    OdpowiedzUsuń

  2. takie kotleciki z fasoli nawet bardziej wolimy niż mięsne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kotlety z kalafiora, ale z fasoli? Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu kotleciki z fasoli, cieciorki, czy soczewicy to zwyczajność :D nie ma w nich jednak najczęściej jajeczka i dorzucam warzywa. Ostatnio zrobiłam kotleciki z kukurydzą i groszkiem i pukam się w głowę dlaczego nie zapisałam proporcji? :D

    OdpowiedzUsuń