środa, 31 marca 2021

Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka

Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka

 

Mazurek zwykle kojarzy się z cienkim kruchym plackiem posmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek cytrynowy, który poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Glinika Zaborowskiego (Gmina Strzyżów), nieco odbiega od tych wyobrażeń. Spód mazurka stanowi typowe ciasto kruche, ale wypełniony jest nie słodką masą, a ciastem ucieranym. Jednym z jego składników jest sok z cytryny, a na wierzchu ciasta układa się plasterki cytryny, co sprawia, że mazurek jest lekko kwaskowy. Dopasowując go do własnego gustu ograniczyłam ilość soku do 1 cytryny, ale jeśli lubicie takie smaki, wykorzystajcie 3 cytryny – zgodnie z oryginalną recepturą. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i nie wymaga lodówki do przechowywania. Będzie miłą odmianą od słodkich ciast z masami.

Przepis pochodzi z publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".


Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany

Ciasto ucierane:

  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny (w oryginale z 3 cytryn)
  • rodzynki

Na wierzch:

  • 2 cytryny

Składniki na ciasto kruche siekamy nożem, szybko zarabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut (proponuję od razu rozwałkować w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając wyższe brzegi i całość wstawić do lodówki).

Przygotowujemy ciasto ucierane. Jajka ucieramy z cukrem aż masa stanie się jasna, dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy i na końcu dodajemy rodzynki.

Na ciasto kruche wylewamy ciasto ucierane, wyrównujemy wierzch i układamy cieniutkie plasterki obranych cytryn.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy na złoty kolor (około 35 minut).


Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka


Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.