Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka |
Mazurek zwykle kojarzy się z cienkim kruchym plackiem
posmarowanym czekoladą, albo inną słodką masą, ozdobionym bakaliami. Mazurek
cytrynowy, który poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Glinika Zaborowskiego (Gmina
Strzyżów), nieco odbiega od tych wyobrażeń. Spód mazurka stanowi typowe ciasto kruche,
ale wypełniony jest nie słodką masą, a ciastem ucieranym. Jednym z jego
składników jest sok z cytryny, a na wierzchu ciasta układa się plasterki
cytryny, co sprawia, że mazurek jest lekko kwaskowy. Dopasowując go do własnego
gustu ograniczyłam ilość soku do 1 cytryny, ale jeśli lubicie takie smaki,
wykorzystajcie 3 cytryny – zgodnie z oryginalną recepturą. Ciasto jest miękkie,
lekko wilgotne i nie wymaga lodówki do przechowywania. Będzie miłą odmianą od
słodkich ciast z masami.
Przepis pochodzi z publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska
Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto kruche:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
Ciasto ucierane:
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny (w oryginale z 3 cytryn)
- rodzynki
Na wierzch:
- 2 cytryny
Składniki na ciasto kruche siekamy nożem, szybko zarabiamy i
odstawiamy do lodówki na 30 minut (proponuję od razu rozwałkować w brytfance
wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając wyższe brzegi i całość wstawić do lodówki).
Przygotowujemy ciasto ucierane. Jajka ucieramy z cukrem aż
masa stanie się jasna, dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, śmietanę i sok z cytryny. Mieszamy i na końcu dodajemy
rodzynki.
Na ciasto kruche wylewamy ciasto ucierane, wyrównujemy
wierzch i układamy cieniutkie plasterki obranych cytryn.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i
pieczemy na złoty kolor (około 35 minut).
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka |
Mazurek cytrynowy – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Wspanialy blog z przepisami
OdpowiedzUsuń