Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat brzozowski
Wątróbka panierowana to jedno z najsmaczniejszych
wcieleń wątróbki, jakie jadłam. Proste danie, o którym wcześniej nie słyszałam,
a które zdobyło moje uznanie. Usmażona w panierce wątróbka to nie tylko
propozycja na obiad lub kolację, ale także ciekawa przystawka, którą można
podać z sosami lub dipami. Najlepsza jest gorąca, ale smakuje również na zimno.
W oryginalnym przepisie wątróbka smażona jest na maśle, jednak można ją również
usmażyć w głębokim oleju. Polecam wszystkim koneserom podrobów i kuchni
lokalnej ;)
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi
Brzozowskiej”, wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska.
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa lub cielęca)
- 1-2 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- masło do smażenia (polecam olej)
Wątróbkę drobiową dokładnie płuczemy i oczyszczamy
z błon (wątróbkę wieprzową lub cielęcą kroimy na mniejsze kawałki lub plastry).
Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie
wątróbkę osuszamy, oprószamy mąką pszenną i panierujemy najpierw w roztrzepanym
jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do
uzyskania złotego koloru panierki. Solimy dopiero po usmażeniu.
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka |
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
ciekawy przepis, o takiej wątróbce nie słyszałam
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Kocham wątróbkę od dziecka.
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu nigdy jej nie jadłam. Spróbuję z przyjemnością :D
Zrobiłam wg przepisu,pyszna wątróbka a do tego surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki z koperkiem
OdpowiedzUsuń