czwartek, 3 grudnia 2020

Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka

Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka
Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka


Dzisiaj ostatni raz w tym sezonie będę namawiać Was na rzepę. Tym razem będzie to surówka z rzepy i marchwi, które świetnie ze sobą współgrają smakowo. Trzecim składnikiem surówki jest rzeżucha, tej jednak nie miałam, więc zastąpiłam ją natką pietruszki. Surówka zaprawiona jest sokiem z cytryny i oliwą. Doprawia się ją solą, cukrem i pieprzem.

Podobnie jak większość prezentowanych przeze mnie przepisów na dania z rzepy, przepis na surówkę z rzepy i marchwi pochodzi z okolic Kolbuszowej, z gminy Majdan Królewski, a podzieliła się nim na stronie powiat.kolbuszowski.pl pani Janina Zdeb.


Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka
Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 3 średnie rzepy
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • rzeżucha
  • sól, cukier i pieprz

Marchewki i rzepy obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobny makaronik. Mieszamy z sokiem z cytryny, olejem i zieleniną. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Więcej podkarpackich dań w zakładce
Zapraszam :)




2 komentarze:

  1. Cieszę się, że przepis mojej Mamy jest w zastosowaniu :-) ..... przepis ciągle żywy, a Mama niestety zmarła w lutym 2020 r.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi z powodu Twojej Mamy. Ale tym bardziej się cieszę, że znalazłam ten smaczny przepis. Teraz to nie tylko regionalne danie, ale też mała iskierka pamięci o niej :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.