Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka |
Dzisiaj ostatni raz w tym sezonie będę namawiać Was na
rzepę. Tym razem będzie to surówka z rzepy i marchwi, które świetnie ze sobą
współgrają smakowo. Trzecim składnikiem surówki jest rzeżucha, tej jednak nie
miałam, więc zastąpiłam ją natką pietruszki. Surówka zaprawiona jest sokiem z
cytryny i oliwą. Doprawia się ją solą, cukrem i pieprzem.
Podobnie jak większość prezentowanych przeze mnie przepisów na dania z rzepy, przepis na surówkę z rzepy i marchwi pochodzi z okolic Kolbuszowej, z gminy Majdan Królewski, a podzieliła się nim na stronie powiat.kolbuszowski.pl pani Janina Zdeb.
Surówka z rzepy i marchwi – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 średnie rzepy
- 3 marchewki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- rzeżucha
- sól, cukier i pieprz
Marchewki i rzepy obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach lub kroimy w drobny makaronik. Mieszamy z sokiem z cytryny, olejem i
zieleniną. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Cieszę się, że przepis mojej Mamy jest w zastosowaniu :-) ..... przepis ciągle żywy, a Mama niestety zmarła w lutym 2020 r.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi z powodu Twojej Mamy. Ale tym bardziej się cieszę, że znalazłam ten smaczny przepis. Teraz to nie tylko regionalne danie, ale też mała iskierka pamięci o niej :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń