Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Siedlanka, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski
Czy próbowaliście kiedyś połączenia murzynka z sernikiem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis z Siedlanki. Miękkie ucierane ciasto kakaowe jest bazą dla warstwy sernikowej, którą wykłada się punktowo, co sprawia, że po upieczeniu ciasto jest pofalowane i wygląda nietypowo – warstwy wyrastają w innym tempie i w inny sposób. Jednak jeszcze ciekawsze jest połączenie smaków – miękkiego kakaowego murzynka i wilgotnego sernika. Ten regionalny duet razem smakuje wyśmienicie, a ponieważ ciasto jest proste, sprawdzi się na co dzień i od święta.
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Masa serowa:
- 500 g białego sera
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 8 łyżek czerwonego wina (słodkie lub wytrawne)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowujemy bazę do ciasta. Do
garnka wkładamy 250 g margaryny lub masła, dodajemy szklankę cukru, kakao, wodę
i wino. Zagotowujemy, odlewamy pół szklanki na polewę, a resztę przestudzamy. W
tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser mielimy. Z 4 jajek oddzielamy
białka i ubijamy je na sztywną pianę. Miękkie masło, cukier i 4 żółtka
ucieramy. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy ser, kaszę mannę, cukier
waniliowy i proszek do pieczenia. Do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie
mieszamy.
Kończymy ciasto. Z kolejnych 4 jajek
oddzielamy białka i ubijamy sztywną pianę. Do przestudzonej masy kakaowej
miksując stopniowo dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka
dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do
pieczenia i przekładamy na nią ciasto kakaowe. Na ciasto łyżką wykładamy 12
kupek masy serowej. Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni C (grzałka góra-dół)
przez około 45 minut. Ciepłe ciasto polewamy odłożoną polewą. Studzimy ciasto.
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.