sobota, 25 września 2021

Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka

Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Siedlanka, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski

Czy próbowaliście kiedyś połączenia murzynka z sernikiem? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis z Siedlanki. Miękkie ucierane ciasto kakaowe jest bazą dla warstwy sernikowej, którą wykłada się punktowo, co sprawia, że po upieczeniu ciasto jest pofalowane i wygląda nietypowo – warstwy wyrastają w innym tempie i w inny sposób. Jednak jeszcze ciekawsze jest połączenie smaków – miękkiego kakaowego murzynka i wilgotnego sernika. Ten regionalny duet razem smakuje wyśmienicie, a ponieważ ciasto jest proste, sprawdzi się na co dzień i od święta.


Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 8 łyżek czerwonego wina (słodkie lub wytrawne)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy bazę do ciasta. Do garnka wkładamy 250 g margaryny lub masła, dodajemy szklankę cukru, kakao, wodę i wino. Zagotowujemy, odlewamy pół szklanki na polewę, a resztę przestudzamy. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser mielimy. Z 4 jajek oddzielamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Miękkie masło, cukier i 4 żółtka ucieramy. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy ser, kaszę mannę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Kończymy ciasto. Z kolejnych 4 jajek oddzielamy białka i ubijamy sztywną pianę. Do przestudzonej masy kakaowej miksując stopniowo dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto kakaowe. Na ciasto łyżką wykładamy 12 kupek masy serowej. Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Ciepłe ciasto polewamy odłożoną polewą. Studzimy ciasto.


Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka
Murzynek z serem – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.