piątek, 22 lutego 2019

Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka


Gały ziemniaczane to rodzaj okrągłych klusków, które przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Ciasto przygotowane z takich składników jest miękkie i gładkie, a po ugotowaniu wręcz kremowe. Kluski wypełnione są białym serem, urobionym z podsmażoną cebulką, doprawionym solą i pieprzem. Kluski gotuje się w lekko osolonej wodzie, ale doskonale smakują również po odsmażeniu.

Prezentowany przepis pochodzi z Beskidu Dukielskiego, gdzie gały ziemniaczane nazywa się również kocurami. Poza nadzieniem z białego sera, w regionie popularne są także inne nadzienia słone, na przykład z grzybów, mięsa, kiełbasy czy kapusty.
Przygotowuje się tu także gały z nadzieniem słodkim, na przykład z serem z rodzynkami, świeżymi owocami czy suszonymi śliwkami.

Przepis na gały ziemniaczane z serem, w publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”, zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem.

Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana – ¼ objętości ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
Nadzienie:
  • 500 g białego sera
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
Biały ser mielimy i dodajemy do niego podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę. Ziemniaki lekko ubijamy w misce, dzielimy na 4 równe części (na krzyż) i wyjmujemy 1 część. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do ciasta dokładamy wyjęte ziemniaki, łyżkę mąki pszennej, jajko i ewentualnie lekko je solimy. Krótko wyrabiamy ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką. Z przygotowanego ciast formujemy wałek i kroimy go na niezbyt duże plastry. Otrzymamy w ten sposób równe porcje ciasta, dzięki czemu wszystkie gały będą podobnej wielkości.
Na środku dłoni rozplaszczamy plaster ciasta, nakładamy na niego dużą łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejamy. formując kulę.
Gały gotujemy w lekko osolonej wodzie na niewielkim ogniu. Wrzucamy na raz po kilka, kilkanaście sztuk. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze kilka minut (ja gotowałam 8 minut).
Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, płuczemy w gorącej wodzie, odsączamy i podajemy ze zrumienionym masłem.


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie znajdziecie przepisy na regionalne dania z ziemniaków
i nie tylko :)



2 komentarze:

  1. Oj ale bym zjadła kilka kulek.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wszystkich warzyw najbardziej lubię ziemniaki. Potrawy z nich przygotowane uwielbiam. Placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, zapiekanki...mogłabym jeść codziennie. Gały z pewnością dołączą do ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.