niedziela, 17 lutego 2019

Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka

Kotlety z kaszy jęczmiennej to smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Masa na kotlety wzbogacona jest składnikami, które dodają kaszy smaku i aromatu. Suszone grzyby, ugotowana marchew z pietruszką i selerem oraz podsmażona cebulka to dodatki, które zamieniają zwykłą kaszę jęczmienną w kompletne danie. Kotlety z kaszy jęczmiennej podajemy z dowolnym sosem i surówką.

Przepis pochodzi od pani Jolanty Woś z Sokołowa Małopolskiego i został opublikowany w zbiorze lokalnych przepisów „Eurogalicja od kuchni”, wydanym przez Stowarzyszenie LGD Eurogalicja.

Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 10 grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 250 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki smalcu
  • bułka tarta
  • majeranek
  • sól i pieprz
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy.
Włoszczyznę zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy i odcedzamy. Można też wykorzystać warzywa z gotowania rosołu. Ugotowane warzywa i grzyby mielimy.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto na oleju.
Zmielone warzywa i grzyby oraz podsmażoną cebulę dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu.
Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką z kiszonej kapusty.


Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie zamieszczam wszystkie regionalne receptury :)



2 komentarze:

  1. Lubię, ale bardzo dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od czasu do czasu przygotowuję kotlety z kaszy gryczanej i twarogu w sosie pieczarkowym. Są pyszne. Twój przepis bardzo mnie zainteresował. Notuję i z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.