sobota, 14 stycznia 2017

Orzechowiec zawijany – kuchnia podkarpacka

Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka
Orzechowiec zawijany wygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :)
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie Jasło.

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 3 białka
Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka
Składniki na ciasto (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) siekamy aż do połączenia i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania po jednej łyżce cukru pudru. Do piany dodajemy orzechy i mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki prostokąt (grubość ciasta około 3-4 mm), którego krótszy bok jest równy długości keksówki (u mnie keksówka długości 30 cm, ale może być krótsza).
Na ciasto wykładamy masę pozostawiając dookoła 1 cm ciasta. Masę równo rozsmarowujemy i zwijamy roladę. Przekładamy ją na papier do pieczenia i razem z papierem przekładamy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 30-40 minut. Studzimy i kroimy w plasterki.

Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka


Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ.




22 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio mam ogromny apetyt na orzechy, chyba ta aura tak działa :) ciasto wygląda bardzo smakowicie@

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Z orzechami, to zdecydowanie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki apetyczny orzechowiec. :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy kiedyś bardzo podobny zawijaniec! Nawet nie wiedziałyśmy, że jest takie tradycyjne ciasto w kuchni podkarpackiej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje rolada wygląda bardzo smacznie.Pięknie wyglądają te orzeszki w niej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram i spróbuję zweganizować, żeby do córci wysłać :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam wegańskiego czary mary na zastąpienie żółtka i białka, ale trzymam kciuki, żeby się udało :)

      Usuń
  8. Moje smaki, które uwielbiam, chodź jestem z zachodniopomorskiego :D Pysznie wygląda i myślę, że przepis wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci smakuje :) Swoją drogą ja mam duży sentyment do Szczecina, więc jest mi szczególnie miło Cię gościć :)

      Usuń
  9. witam mam podobny przepis na blogu ale ciut się różni ale rolady są wspaniałe napewno ten przepis spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto fantastyczne! Proste składniki ale efekt zachwycający! Upiekłam na spotkanie ze znajomymi, degustację przeprowadziło sześć osób i wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś czuję, że talent i urok gospodyni musiały mieć swój udział w zadowoleniu gości :)

      Usuń
  11. Nadzienie orzechowe pierwsza klasa. U mnie ciasto krucho-drozdzowe. Piekę kolejny raz. Beata

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mogłabym prosić o przepis na ciasto krucho drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, przepis na ciasto krucho-drożdżowe:
      500 g mąki,150 g tłuszczu,2 jaja, 3 żółtka(białka wykorzystujemy do masy orzechowej), 150 g cukru pudru, 60 g drożdży, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny, tłuszcz do formy. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mąką, dodać resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto, po czym rozwałkować na placki długości foremek. Wychodzą 2 placki do keksówek o dł. 30 cm. Ta ilość masy orzechowej jest w sam raz na 1 placek. Ja drugi zamrażam i wykorzystuję za jakiś czas. Może być też nadzienie makowe, tak jest w oryginalnym przepisie, który pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego nr3/2000 pt." Wypieki i potrawy z miodem" a autorem jest Bolesław Pilarek. Życzę udanych wypieków, B.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.