sobota, 14 stycznia 2017

Orzechowiec zawijany – kuchnia podkarpacka

Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka
Orzechowiec zawijany wygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :)
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie Jasło.

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 3 białka
Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka
Składniki na ciasto (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) siekamy aż do połączenia i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania po jednej łyżce cukru pudru. Do piany dodajemy orzechy i mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki prostokąt (grubość ciasta około 3-4 mm), którego krótszy bok jest równy długości keksówki (u mnie keksówka długości 30 cm, ale może być krótsza).
Na ciasto wykładamy masę pozostawiając dookoła 1 cm ciasta. Masę równo rozsmarowujemy i zwijamy roladę. Przekładamy ją na papier do pieczenia i razem z papierem przekładamy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 30-40 minut. Studzimy i kroimy w plasterki.

Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka


Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ.




19 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wygląda!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio mam ogromny apetyt na orzechy, chyba ta aura tak działa :) ciasto wygląda bardzo smakowicie@

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Z orzechami, to zdecydowanie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki apetyczny orzechowiec. :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy kiedyś bardzo podobny zawijaniec! Nawet nie wiedziałyśmy, że jest takie tradycyjne ciasto w kuchni podkarpackiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre smaki nie znają podziałów administracyjnych :)

      Usuń
  6. Twoje rolada wygląda bardzo smacznie.Pięknie wyglądają te orzeszki w niej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram i spróbuję zweganizować, żeby do córci wysłać :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam wegańskiego czary mary na zastąpienie żółtka i białka, ale trzymam kciuki, żeby się udało :)

      Usuń
  8. Moje smaki, które uwielbiam, chodź jestem z zachodniopomorskiego :D Pysznie wygląda i myślę, że przepis wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci smakuje :) Swoją drogą ja mam duży sentyment do Szczecina, więc jest mi szczególnie miło Cię gościć :)

      Usuń
  9. witam mam podobny przepis na blogu ale ciut się różni ale rolady są wspaniałe napewno ten przepis spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto fantastyczne! Proste składniki ale efekt zachwycający! Upiekłam na spotkanie ze znajomymi, degustację przeprowadziło sześć osób i wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś czuję, że talent i urok gospodyni musiały mieć swój udział w zadowoleniu gości :)

      Usuń