niedziela, 17 listopada 2019

Sałatka z buraczków i marchewki – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka


Sałatki warzywne na majonezie przywędrowały na Podkarpacie ze wschodu razem z przesiedleńcami z Ukrainy i dalekiej Rosji. Szczególną popularność zyskały one w latach 70-tych i od tamtego czasu zadomowiły się u nas na dobre. Poza klasyczną sałatką warzywną lubiane są również inne wersje sałatek. Na Kolbuszowszczyźnie znana jest sałatka z czerwonych buraczków z marchewką i jabłkami. Dla równowagi dla słodkich składników w skład sałatki wchodzą ogórki kiszone i cebula, które ożywiają smak całego dania. Jeśli do sałatki dodamy pokrojone śledzie i zielony groszek otrzymamy słynną szubę ukraińską, choć w klasycznej wersji składniki na szubę ściera się na tarce i układa warstwowo. W takiej, czy innej odmianie sałatka z buraczkami jest smaczna i warta wypróbowania.

Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 400 g czerwonych buraczków
  • 3 duże marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • majonez
  • śmietana
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Buraczki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez, śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy.


Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka

Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)



1 komentarz:

  1. W takim wydaniu sałatki jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie. Podobne składniki stanowią bazę do przygotowywanej przeze mnie na Wigilię sałatki ze śledziem:)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.