Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
Przeglądając książkę kucharską
wydaną w XIX wieku we Lwowie, a później w Rzeszowie, często trafiam na dania ze
składników, które kiedyś były powszechne, a dzisiaj z różnych powodów trudno je
kupić, znaleźć, czy upolować. Przykładem mogą być raki, bekasy albo salsefia. W
książce znalazły się też dania z prostych składników, które podaje się na
sposoby już dzisiaj zapomniane. Jednym z nich są jajka zapiekane w sosie
szczawiowym. Danie efektowne, smaczne, a zarazem tanie i łatwe w wykonaniu.
Jednym ze składników sosu szczawiowego są szampiony, co – jak udało mi się
ustalić – oznacza pieczarki polne. Ponieważ o pieczarki polne również dzisiaj
trudno, proponuję zastąpić je zwykłymi pieczarkami. W oryginale przepis jest
zwięzły i mało precyzyjny, dlatego został przeze mnie opracowany. Bardziej
dociekliwym polecam bezpośrednie źródło :)
Oryginalny przepis pochodzi z „Książki
kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka
sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych
przepisów (…)”.
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska |
Składniki:
- 2 duże garście szczawiu
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml bulionu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- 2 jajka
Szczaw płuczemy, obrywamy łodyżki
i drobno go kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę
również kroimy w kosteczkę. W niewielkim garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki
masła i podsmażamy w nim cebulę i pieczarki, po czym dodajemy pokrojony szczaw.
Smażymy razem kilka minut.
W rondelku roztapiamy 2 łyżki
masła i dodajemy do niego 2 łyżki mąki pszennej. Kiedy mąka zacznie się lekko
rumienić wlewamy bulion. Chwilkę razem gotujemy, po czym sos przelewamy do
szczawiu i doprawiamy solą. Całość gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik
do 200 stopni C (grzałka góra dół lub termoobieg). Gorący sos szczawiowy
przekładamy do 2 niezbyt głębokich miseczek, które nadają się do pieczenia w
piekarniku (mogą też być głębokie, ale niewielkie kokilki). Na wierzch wybijamy po
1 jajku, które lekko solimy. Do dekoracji można użyć smażonych pieczarek. Miseczki wstawiamy do
piekarnika i pieczemy do ścięcia białka. Zgodnie z przepisem żółtko powinno
zostać częściowo płynne. Może to zająć od kilku nawet do 15 minut – w zależności
od głębokości naczynia i piekarnika. Jajka w sosie szczawiowym podajemy gorące.
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska |
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska |
Po więcej regionalnych przepisów
w tym przepisów
kuchnia galicyjskiej
zapraszam do zakładki
Cudowna, lwowska kuchnia <3
OdpowiedzUsuńPrzepis koniecznie wypróbuję :)
Serdecznie pozdrawiam :)