niedziela, 13 czerwca 2021

Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska

Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska

Lokalizacja: Lwów

Przeglądając książkę kucharską wydaną w XIX wieku we Lwowie, a później w Rzeszowie, często trafiam na dania ze składników, które kiedyś były powszechne, a dzisiaj z różnych powodów trudno je kupić, znaleźć, czy upolować. Przykładem mogą być raki, bekasy albo salsefia. W książce znalazły się też dania z prostych składników, które podaje się na sposoby już dzisiaj zapomniane. Jednym z nich są jajka zapiekane w sosie szczawiowym. Danie efektowne, smaczne, a zarazem tanie i łatwe w wykonaniu. Jednym ze składników sosu szczawiowego są szampiony, co – jak udało mi się ustalić – oznacza pieczarki polne. Ponieważ o pieczarki polne również dzisiaj trudno, proponuję zastąpić je zwykłymi pieczarkami. W oryginale przepis jest zwięzły i mało precyzyjny, dlatego został przeze mnie opracowany. Bardziej dociekliwym polecam bezpośrednie źródło :)

Oryginalny przepis pochodzi z „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.


Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska

Składniki:

  • 2 duże garście szczawiu
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • 2 jajka

Szczaw płuczemy, obrywamy łodyżki i drobno go kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Obraną cebulę również kroimy w kosteczkę. W niewielkim garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy w nim cebulę i pieczarki, po czym dodajemy pokrojony szczaw. Smażymy razem kilka minut.

W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy do niego 2 łyżki mąki pszennej. Kiedy mąka zacznie się lekko rumienić wlewamy bulion. Chwilkę razem gotujemy, po czym sos przelewamy do szczawiu i doprawiamy solą. Całość gotujemy jeszcze chwilkę, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (grzałka góra dół lub termoobieg). Gorący sos szczawiowy przekładamy do 2 niezbyt głębokich miseczek, które nadają się do pieczenia w piekarniku (mogą też być głębokie, ale niewielkie kokilki). Na wierzch wybijamy po 1 jajku, które lekko solimy. Do dekoracji można użyć smażonych pieczarek. Miseczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ścięcia białka. Zgodnie z przepisem żółtko powinno zostać częściowo płynne. Może to zająć od kilku nawet do 15 minut – w zależności od głębokości naczynia i piekarnika. Jajka w sosie szczawiowym podajemy gorące.


Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska

Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska
Jajka w sosie szczawiowym – kuchnia galicyjska


 Po więcej regionalnych przepisów

w tym przepisów kuchnia galicyjskiej

zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA :)

 

 

 

1 komentarz:

  1. Cudowna, lwowska kuchnia <3
    Przepis koniecznie wypróbuję :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.